ŠEVARDNADZE ZAPRIJETIO DA ĆE ZA KONTROLU ZADUŽITI VOJSKU

Glasnogovornik gruzijskog predsjednika Eduarda Ševardnadzea kazao je u subotu da će vojska preuzeti kontrolu u zemlji ako novoizabrani parlament ne uspije u roku 48 sati provesti njegovu naredbu o uvođenju izvanrednog stanja.

Glasnogovornik je kazao da je predsjednik potpisao naredbu u kojoj se kaže da "će vojska i policija koordinirati sve državne agencije kako bi osigurale stanovništvo, spriječile udar a imat će ovlasti uhititi kriminalce".

Prema ustavu, naredbu o izvanrednom stanju mora odobriti parlament.

U međuvremenu kriza se pogoršava u glavnome gradu gdje je nekoliko policajaca ozlijeđeno u subotu kada je oporba zauzela zgradu parlamenta, objavio je gruzijski ministar unutarnjih poslova Koba Nartčemačvili.

Dvojica policajaca u teškom su stanju i bez svijesti, rekao je.

Ministar je naglasio da je oporba nelegalno zauzela parlament i ozbiljno prekršila zakon.

Kazao je da je policija to mogla spriječiti, no nije željela krvoproliće.

Izvanredno stanje koje je proglasio predsjednik Ševardnadze, kazao je, omogućuje poduzimanje određenih mjera koje u roku 48 sati treba odobriti parlament. Ako se parlament ne uspije okupiti, prema ustavu predsjednik je taj koji će odlučiti što dalje, rekao je.

Izvjestitelji s mjesta događaja, u međuvremenu, javljaju da se ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova nalazi nekoliko vojnih oklopnih transportera, desetak autobusa i kombija te da je zgrada okružena vojnicima.

Zgrada ministarstva unutarnjih poslova nalazi se oko dva kilometra od parlamenta ispred kojeg deseci tisuća pristaša oporbe traže ostavku predsjednika Eduarda Ševardnadzea.

Pročitajte više