Severe Moto vratio se u Španjolsku

Oporbeni čelnik Ekvatorijalne Gvineje u egzilu, Severe Moto, vratio se u Španjolsku u subotu, više od sedam dana nakon što je njegova supruga prijavila da je nestao, kako bi odagnao bojazan da je ubijen, javili su svjetski mediji.

Moto je rekao da je otišao iz španjolskog doma u Hrvatsku gdje je zamalo ubijen na jednom brodu kod hrvatske obale.

On je optužio Ekvatorijalnu Gvineju i Španjolsku da su skovale urotu s ciljem njegova ubojstva. Obje zemlje odbacuju te navode.

Moto je optužen za umiješanost u pokušaj prevrata u Ekvatorijalnoj Gvineji prošle godine. On je uspostavio samoproglšenu vladu u egzilu prije dvije godine u Madridu gdje živi od sredine osamdesetih godina.

Prema njegovim riječima, postao je meta jer Španjolska zbog nafte želi dobre odnose s Ekvatorijalnom Gvinejom, svojom bivšom kolonijom.

Govoreći na prepunoj konferenciji za novinare u Madridu, Moto je rekao da se osjećao "slabim i nezaštićenim" u Španjolskoj pa je otišao u Hrvatsku kako bi pokušao prikupiti financijska sredstva za svoje političko djelovanje, javio je BBC.

U Hrvatskoj su ga navodno odveli na jahtu ljudi koji su ga planirali ubiti, ali su "ubojice postali moji anđeli" nakon što su se predomislili, prenio je Reuters.

Moto smatra da je bio pošteđen jer Hrvati nisu željeli ubiti katolika.

On je zatražio službenu istragu Španjolske, ali je rekao da nema dokaze o španjolskoj umiješanosti u navodnu zavjeru s ciljem njegova ubojstva.

Glasnogovornik hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Mehun izjavio je 22. travnja za Hinu da je Moto boravio u Zagrebu s 19. na 20. ožujka.

Oporbeni političar, koji je u odsutnosti u svojoj domovini osuđen na 62 godine zatvora za sudjelovanje u pokušaju državnog udara, tvrdio je da nije ništa znao o planiranju državnog udara iako bi, rekao je tada, bilo potpuno legitimno silom maknuti predsjednika Teodora Obianga.

Ekvatorijalna Gvineja bivša je španjolska kolonija, stiješnjena između planinske džungle i vulkanskih otoka u Gvinejskom zaljevu. Ta subsaharska zemlja, inače treći proizvođač nafte u Africi, od 1979. je pod vlašću Obianga, koji je na vlast došao državnim udarom.

(Hina) xkga ydgk

Pročitajte više