SFOR na palama pretresao kuće Karadžićevih pomagača

PRIPADNICI stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) pretresli su u petak na Palama stambene objekte dvojice bosanskih Srba za koje se sumnja kako su dio mreže koja pruža potporu Radovanu Karadžiću.

Zapovjedništvo SFOR-a u Sarajevu objavilo je priopćenje u kojemu se navodi kako su pretresene dvije kuće te da je akcija izvedena kako bi se istražile moguće aktivnosti osoba koje krše zakon pomažući optuženima za ratne zločine.

Lokalni mediji izvijestili su kako su pretražene kuće Radomira Kojića i Ranka Cicovića.

Kojić je odavno na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje-članice Europske unije, a bosanskohercegovački mediji su navodili kako je on, kao vlasnik velike tvrtke za razminiranje, zapravo bio umiješan u pranje novca koji je potom korišten za financiranje Karadžićeve zaštite.

Za Cicovića se zna kako je godinama bio pripadnikom osobnog Karadžićeva osiguranja.

Prema izjavama očevidaca, pripadnici SFOR-a su nakon završenog pretresa odnijeli nekoliko kutija.

Kojić i Cicović, koji su bili u kućama u vrijeme pretresa, nisu željeli davati nikakve izjave.

U priopćenju SFOR-a navodi se kako je današnja operacija na Palama izvedena u sklopu aktivnosti usmjerenih na potporu radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslavju (ICTY).

"Potpora optuženima za ratne zločine je protuzakonita i nemoralna", ističe se u priopćenju uz pojašnjenje kako će NATO nastaviti tragati za optuženima i njihovim pomagačima gdje god se oni nalazili.

(Hina) xrm yb

Pročitajte više