Shalom: Komemoracija oslobođenja Auschwitza u UN-u je "povijesni događaj"

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom nazvao je "povijesnim događajem" komemoraciju 60. obljetnice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora AuschwitzBirkenau, predviđenu na generalnoj skupštini UNa u ponedjeljak.

"Radi se o povijesnom događaju i političkom uspjehu Izraela", rekao je za izraelski državni radio Shalom koji se nalazi u New Yorku,

"Generalna skupština UN-a je upravo mjesto gdje je Izrael, zbog većine koja mu je nesklona, sustavno napadan desecima godina i za danas predviđena komemoracija možda pokreće promjenu", dodao je.

Ujedinjeni narodi u ponedjeljak prvi puta će komemoracijom svečano obilježiti obljetnicu oslobođenja koncentracijskog logora na specijalnom zasjedanju generalne skupštine, 30 godina nakon što je ta ista skupština prihvatila rezoluciju koja izjednačuje cionizam i rasizam.

Blizu 150 zemalja, od 191 članica UN-a, prihvatile su tu inicijativu kojoj su supokrovitelji Sjedinjene Države, Izrael, Europska unija, Rusija, Kanada, Australija i Novi Zeland.

(Hina) xtm ysd

Pročitajte više