Sharon: Izrael neće napasti Iran

Izrael neće pokrenuti jednostrani napad s ciljem uništenja iranskih nuklearnih postrojenja, izjavio je u četvrtak izraelski premijer Ariel Sharon i pozvao na međunarodnu akciju umjesto toga.

On je rekao za CNN prije završetka posjeta SAD-u da "jednostrana akcija" nije opcija i da međunarodna koalicija treba riješiti to pitanje.

Iran je još godinama daleko od posjedovanja nuklearnog oružja, rekao je Sharon, ali je upozorio da je Teheranu potrebno samo nekoliko mjeseci za rješavanje "tehničkih pitanja" glede izgradnje nuklearnog oružja.

"Jednom kada to riješe, to će biti točka s koje nema povratka", ustvrdio je Sharon. On nije dao potankosti o tehničkim pitanjima niti je rekao kako je došao do takvih zaključaka.

Prema njegovim riječima, iransko posjedovanje nuklearnog oružja ne bi predstavljalo opasnost samo za Izrael, nego i za Europu i druge zemlje, stoga se Izrael ne treba sam baviti tim pitanjem.

Upitan o izraelskom programu za nuklearno oružje, Sharon je ponovio desetljećima staru tvrdnju Izraela: "Izrael neće biti prvi koji će upotrijebiti ili posjedovati nuklearno oružje".

On je rekao da Iran treba spriječiti da dođe u posjed takvog oružja jer "treba izbjeći to da neodgovorne zemlje razviju nuklearno oružje".

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više