Sharon pozvao Palestince da pokrenu "pravi rat" protiv terorizma

IZRAELSKIpremijer Ariel Sharon pozvao je u petak palestinsko vodstvo da pokrene "pravi rat" protiv terorizma bez kojeg, kako je rekao, nije moguća provedba međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok.

Američki državni tajnik Colin Powell pozvao je na zajedničkoj konferenciji za tisak - održanoj nakon njihovog sastanka u Jeruzalemu - međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na palestinske militantne skupine kako one ne bi uspjele blokirati mirovni proces.

"Država Izrael prihvatila je korake predviđene mirovnim planom, plus 14 točaka koje smo iznijeli. To su obveze koje smo preuzeli", rekao je Sharon nakon sastanka s Powellom.

"Ali ipak ne možemo zaboraviti, da sve dok se nastavlja terorizam, dok se nastavlja nasilje, neće biti nikakvog napretka. Mir se ne može postići uz terorizam", dodao je Sharon.

"Pokretanje pravog rata protiv terorizma, protiv njegove infrastrukture, protiv entiteta koji ga financiraju, protiv onih koji ga potiču, to je pravi put kojim treba nastaviti", kazao je Sharon.

Powell je ponovio da je SAD predan provedbi mirovnog plana, te je ponovno istaknuo viziju američkog predsjednika Georgea W. Busha koja predviđa "Svetu zemlju podijeljenu između države Izrael i države Palestine".

Pročitajte više