Shily: Krajnja desnica u Njemačkoj i dalje prijetnja

U NJEMAČKOJ i dalje postoji prijetnja krajnje desničarskih ekstremista iako je njihova popularnost u opadanju, ocijenio je uoči 65. obljetnice nacističkog pogroma nad Židovima njemački ministar Otto Schily za nedjeljno izdanje lista Welt am Sonntag.

"Nažalost, u Njemačkoj smo još uvijek suočeni s opasnošću krajnje desnice. Ipak, ukupni broj njezinih pristaša u padu je i ne postoje organizirane ni umrežene radikalno desničarske terorističke strukture", rekao je Schily.

"Radikalne desničarske tendencije i antisemitizam i dalje nam daju razloga za veliku zabrinutost", rekao je, dodajući da to naglašava potrebu za relevantnim obrazovanjem i javnom osudom ekstremističkih komentara.

U nedjelju, 9. studenoga, obilježava se 65. obljetnica Kristalne noći iz 1938. godine kada su nacisti ubili 91 Židova i uništili tisuće sinagoga i židovskih trgovina.

Njemačka obavještajna služba procjenjuje da je u Njemačkoj 2002. bilo 10.700 krajnje-desničarskih ekstremista spremnih na nasilje, 30 posto više nego 1998. Broj nasilnih kaznenih djela krajnje-desničarskog motiva porastao je pak na 772 sa 709 zabilježenih u 2001. godini.

Pročitajte više