Šibenik: branitelji za osnivanje zadruge

Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSPa Šibenskokninske županije inicirala je na sastanku u Šibeniku osnivanje braniteljske zadruge, koja bi se bavila prije svega maslinarstvom i pčelarstvom, te drugim oblicama proizvodnje hrane.

Osnivanje braniteljskih zadruga jedna je od mjera vladina programa za zapošljavanje i stručno osposobljavanje hrvatskih branitelja. Po riječima Nevenke Benić, načelnice Odjela za skrb o hrvatskim braniteljima u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo je u prošloj godini s 150.000 kuna pomoglo osnivanje deset takvih zadruga.

"Branitelji čine devet posto nezaposlene populacije u Hrvatskoj. Radnih mjesta nema dovoljno, a zbog svojih godina i često narušenog zdravlja, nekonkurentni su na tržištu rada. Zato je cilj ovoga programa, kojega je nositelj Ministarstvo branitelja, u suradnji s drugim ministarstvima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, te Obrtničkom komorom, smanjenje broja nezaposlenih hrvatskih branitelja, njihova socijalizacija i poboljšanje zdravstvenog stanja", kazala je Benić.

Po riječima Dubravke Biščan, upraviteljice Saveza braniteljskih zadruga, u Hrvatskoj je dosad osnovano 47 braniteljskih zadruga, u koje je uključeno više od tisuću branitelja. Zadruge su otvorenog tipa, a uz poljoprivredne, najčešće se osnivaju obrtničke i poljoprivredne zadruge.

Na dobra iskustva u zapošljavanju hrvatskih branitelja posredovanjem zadruga ukazao je i Stjepan Jelić, upravitelj braniteljske zadruge u Samoboru. "Tijekom jednogodišnjeg rada okupili smo 55 zadrugara. Bavimo se uglavnom pčelarstvom, kozarstvom i uzgojem ljekovitog bilja. Neki od branitelja, oboljeli od PTSP-a, danas su vrlo uspješni proizvođači sira, meda i drugih prehrambenih proizvoda", rekao je Jelić.

Na području Šibensko-kninske županije ima oko tisuću nezaposlenih branitelja, a u Udruzi branitelja oboljelih od PTSP-a nezaposlenih je 47.

(Hina) xzpod ydd

Pročitajte više