Šibenik: Gradonačelnik poništio natječaj za pravo gradnje na prostoru TEF-a

ŠIBENSKI gradonačelnik Milan Arnautović izvijestio je danas novinare da je poništio natječaj za davanje prava gradnje na prostoru Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) za što je, kao jedini ponuđač, bila izabrana luksemburška tvrtka "Isotec", jer ni nakon više od dva mjeseca nisu platili traženu jamčevinu od pet milijuna kuna.

Tvrtka "Isotec" jamčevinu je trebala uplatiti ili priložiti jamstvo banke još dok je podnosila ponudu.

Komisija za izbor prihvatila je njihovu zamolbu da će novac doznačiti 28. travnja, nekoliko dana nakon zaključenja natječaja, ali to nisu učinili do jučer.

Čibni mi se da je bit u tome što skupina poslovnih ljudi koji su predstavljali "Isotec" nije za projekt "Šibenik 21. stoljeća" uspjela dobiti ulagače na koje su računali. "Moramo priznati da je otegotna okolnost i to što je prostor za koji dajemo pravo gradnje opterećen zalogom i što je pred nama stajao zamršen postupak dobivanja koncesije za pomorsko dobro na tom području bez čega bi ulagaču bilo iluzorno ulagati u taj posao. Međutim, mi smo se bili obvezali da ćemo im tu koncesiju osigurati i to bismo i učinili", kazao je Arnautović.

Tvrtka "Isotec" registrirana je u Luksemburgu samo zbog projekta "Šibenik za 21. stoljeće" a, po napisima u medijima, iza nje stoji talijanski kapital.

Gradsko poglavarstvo je u ožujku ove godine raspisalo natječaj za dodjelu prava gradnje za cijenu od 100 milijuna kuna.

Na prostoru od 27 hektara ta je tvrtka kanila izgraditi stanove, prostor za nautički sajam, lučicu, akvapark, poslovne prostore i umjetni otok s hotelom.

Budući da je to zemljište - na kojem je do 1995. bila Tvornica elektroda i ferolegura - opterećeno zalogom ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna, gradska ga vlast ne može prodati, nego samo ustupiti pravo gradnje.

Po Aranutovićevim riječima pregovara se o izradbi urbanističkog plana za prostor TEF-a po kojem će tu biti predviđeni poslovni, turistički i stambeni sadržaji, kako to stoji u GUP-u.

Kad bude izrađen, zemljište će se nuditi u dijelovima ulagačima koji će sami morati platiti izradbu detaljnih planova.

Pročitajte više