Sigurno je sigurno: Na prosvjedima u Alžiru više od 20.000 policajaca na 2.000 prosvjednika

VIŠE od 20.000 interventnih policajaca raspoređeno je širom glavnog grada Alžira tijekom prodemokratskih prosvjeda u tom gradu, izvještava BBC.

Prema izvješćima, u centru grada je prosvjedvalo oko 2.000 ljudi, a zabilježeni su i pojedinačni sukobi sa snagama sigurnosti koje su, kako izvještava AFP, mnoge prosvjednike uhitili prije samog početka prosvjeda.

Prosvjede u Alžiru potakla su recentna događanja u Tunisu i Egiptu, a u prosvjedu u siječnju na kojem je došlo do eskalacije nasilja poginulo je petero ljudi. Današnji prosvjed organizirala je prodemokratska udruga Alžirska liga za ljudska prava koja prije svega zahtijeva smjenu vlasti, ali i bolje uvjete života te veće građanske slobode.

Predsjednik Abdelaziz Buteflika pokušao je spriječiti masovne prosvjede prošlog tjedna obećanjem o većim demokratskim slobodama i novim radnim mjestima, a ispunio je i jednu od glavnih želja prosvjednika - ukinuo je izvanredno stanje nakon 19 godina. Prosvjednicima kojima to nije bilo dovoljno jednostavno je poslao desetorostruko brojniju policiju.

Pročitajte više