Šijiti Najafa za paralelnu vladu radikalnog vođe Moqtade Sadra

STOTINE Iračana izrazile su u subotu u Najafu potporu paralelenoj vladi koju šijitski radikalni vođa Moqtada Sadr kani uspostaviti u zemlji gdje nasilje svakodnevno ubire danak u ljudskim životima.

Irački je policajac ubijen, a šest drugih ranjeno u subotu u napadu granatom blizu Kerbale, svetoga šijitskog grada južno od Bagdada.

U dva druga napada u petak navečer na postrojenja naftne tvrtke North Oil Company ubijena su dva djelatnika a četvero ranjeno blizu Kirkuka (sjever). Također su u petak bili ponovo podmetnui požari na naftovodu sjeverno od Kirkuka.

U Nafaju, 150 kilometara južno od Bagdada, stotine osoba izrazile su potporu paralelnoj vladi koju Moqtada Sadr kani uspostaviti.

"Spremni smo se žrtvovati za tebe, Sadr", skandirali su pristaše.

Moqtada Sadr je u petak u džamiji Kufa najavio formiranje parlalelne vlade u Iraku.

"Odlučio sam formirati kabinet u kojemu će biti ministarstva pravosuđa, financija, informiranja, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i ministarstvo za promicanje vrline i sprečavanje poroka", najavio je vjerski vođa.

"Ako to prihvaćate, izađite na mirni prosvjed", rekao je.

Iyad al-Allaui, predsjednik iračke prijelazne vlade, nazvane Vijeće za privremenu upravu Iraka, umanjio je važnost Sadrova plana.

"Ne vjerujemo da Sadr misli ozbiljno. Vijeće je legitimno i to (Sadrova paralelna vlada) ga neće potkopati", rekao je Allaui na konferenciji za novinare.

Moqtada Sadr, na čelu milicije od nekoliko stotina ljudi okupljenih u "vojsku Mehdi" nije zastupljen Vijeću, prijelaznoj vladi koju su u srpnju uspostavile Sjedinjene Države, a koju je Sadr oštro kritizirao.

Pročitajte više