ŠIJITI TRAŽE SLOBODNE IZBORE ALI PRISTAJU NA ODGODU

Irački šijiti prosvjedovali su u petak u svetim gradovima Najafu i Kerbali tražeći održavanje slobodnih izbora, no, kako javljaju svjetske agencije, ne inzistiraju više na datumu od 30. lipnja jer poštuju odluku Ujedinjenih naroda da se izbori mogu održati tek nakon okončanja koalicijske okupacije Iraka.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji je u Irak uputio ekipu stručnjaka, isključio je mogućnost održavanja izbora prije 30. lipnja, ali je istaknuo da se spomenuti datum predviđa kao datum prijenosa vlasti u zemlji.

"Marjaiya (vjerske vlasti) traži održavanje izbora za irački narod koji je trenutačno lišen političkog vodstva te ga nema tko predstavljati", rekao je šeik Abdel Mahdi al-Karbalai, govoreći u ime velikog ajatolaha Alija al-Sistanija koji se nalazi u Kerbali, 110 km južno od Bagdada.

Al-Karbalai je također upozorio na uzavrelo stanje u Kerbali zbog odluke američkog dužnosnika o imenovanju lokalnog vijeća s 40 članova, izabranih po njegovu izboru. John Berry, predstavnik američkog civilnog upravitelja Paula Bremera, smijenio je staro vijeće zbog "nemara".

U Najafu se okupilo oko 2000 šijita koji su ponovo tražili "svoje legitimno pravo na izbore".

Vrhovni šijitski vjerski vođa al-Sistani, kojeg mnogi vide kao osobu koja će oblikovati političku budućnost Iraka, istaknuo je za njemački Der Spiegel da odgoda izbora ne bi smjela dugo trajati te da bi prijelazna vlada trebala imati ograničenu odgovornost.

"Privremena vlada ne bi smjela donositi odluke koje bi mogle biti od velikog utjecaja za budućnost zemlje. Takve bi odluke smjela donositi jedino vlada proistekla iz slobodnih izbora", rekao je ajatolah u intervjuu.

U pripremi uspostave privremene vlade, Annan je spreman u Bagdad poslati svog savjetnika Lakhdara Brahimija.

(Hina) xvk yrt

Pročitajte više