Siloviti sukobi u Ramadiju i Samari

NAKON pogibije dvojice Iračana u sukobima u Ramadiju i napada automobilombombom u Samari u srijedu je došlo do silovitih sukoba između pobunjenika koji pod kontrolom drže irački grad Ramadi i američkih marinaca, izvijestili su očevici.

U sukobima pobunjenika i marinaca u sjevernom gradu Samari poginulo je šest osoba, od toga četiri civila i dvojica policajaca. Prema izvješću lokalne policije vozač automobila-bombe napao je američki konvoj.

Ramadi su nadlijetali američki vojni zrakoplovi, a očevici tvrde da su vidjeli američka oklopna vozila u plamenu i dim koji se uzdizao iz američke vojne baze pogođene granatom.

Sukobi su se iz središta grada proširili na industrijsku zonu nakon što je napadač samoubojica napao američku kontrolnu točku. Pritom su poginula dvojica iračkih civila. Američke snage nisu izvijestile o žrtvama.

Ramadi, grad udaljen od Bagdada 110 km, u posljednjih je šest mjeseci u rukama pobunjenika. Poput Falluje, postao je uporište pobunjenika koji odande pružaju silovit otpor američkim vojnicima.

Pobunjenici su iz Fallluje istjerani u studenome, a američka vojska će do kraja godine nastojati očistiti grad od pobunjenika da bi se u Iraku 30. siječnja mogli neometano održati izbori.

Pročitajte više