Silvija Luks "oprala" šefove HRT-a zbog rastrošnosti: Kuda ide javni novac?

GOTOVO dva tjedna nakon što je Index pisao o atraktivnom putovanju trojice zaposlenika HRT-a u Los Angeles i Las Vegas, kojeg su pravdali razgledavanjem opreme i kupovinom novih filmova, privremeni ravnatelj HRT-a Josip Popovac dobio je "jezikovu juhu" od šefice Nadzornog odbora Silvije Luks.

Podsjetila što o štednji kažu vladajući

"Novinarka za sve sisteme" Popovca je podsjetila da su i Sabor i Vlada i predsjednik Josipović upozorili  da se u recesiji mora štedjeti, pa je i na HRT-u, kao javnom servisu, da sluša naloge s vrha.

"U ovom trenutku recesije, nije bilo upravljački mudro slati tri HRT-ova zaposlenika u Las Vegas i Los Angeles. Iako je aranžman vjerojatno bio isplativ, radi se o javnom novcu, a HRT je u financijski lošem stanju", kazala je Luks Popovcu na zatvorenoj sjednici NO-a.

Luks nije željela govoriti o drugim slučajevima rasipanja novca na Prisavlju, ali je najavila da će sazvati tiskovnu konferenciju kad dobije izvješće revizije.

"Znam previše o ovoj kući, zato postoji otpor"

Komentirala je zato veliki animozitet zaposlenika HRT-a prema odluci da baš ona bude glavni nadzornik potrošnje više od milijardu kuna koje se godišnje obrću na Prisavlju. 

"Otpor se javio zato što valjda znam previše o ovoj kući. U mirovini sam, ali znanje i dalje imam, pa je pucanje u potiljak jedini način da me se spriječi. No, ne bi to bilo prvi put u životu", kaže Luks.

Dobra i HDZ-u i SDP-u

Iako izvori s Prisavlja najčešće spominju Andriju Hebranga kao kadrovika koji joj je "darovao" utjecajnu funkciju da joj umirovljenički dani ne budu dosadni, u Saboru su za Luks digli ruku i SDP-ovci, pa ispada da je televizijska veteranka objema strankama bila jamac da će moći utjecati na najjači medij, bez obzira tko bio na vlasti.


Moć Silvije Luks na HRT-u trenutno je veća nego ikad: u suradnji s Upravom donosi financijski plan, određuje plaće, druga materijalna prava i visinu pristojbe.

Samo Beus Richembergh upozorio da nije sposobna za to mjesto

Iako mjesto u Nadzornom odboru traži kompetencije iz financija (koje Luks ne posjeduje), zanimljivo je da je jedino HNS-ov Goran Beus Richemergh u Saboru upozorio da je tamo zalutala.

"Ne može se osobi koja nije vodila ni kućni savjet, a poslovne i financijske knjige u životu nije ni vidjela, povjeriti mjesto predsjednice NO-a tvrtke koja ima 3500 zaposlenih", upozoravao je Beus Richembergh.

Luks se dohvatila Las Vegasa i Los Angelesa jer je bio javno eksponiran, a ne zato što se radi o astronomskim troškovima koji će ozbiljnije ugroziti poslovanje HRT-a. Slučaj je ispao najpogodniji za demonstraciju njene važnosti, čisto da se vidi tko sjedi na vreći s novcem.

Pročitajte više