Šime Lučin: Ista koalicija pobijedit će na izborima sredinom jeseni

MINISTAR unutarnjih poslova i potpredsjednik SDP-a Šime Lučin rekao je danas na konferenciji za novinare u Splitu kako je posve sigurno da će se izbori održati sredinom jeseni, izrazivši uvjerenost da će sadašnja koalicija ostati na vlasti, da neće biti promjena, te da će završiti sve započete projekte do 2007.

"Ne radimo to zbog Europe i svijeta, nego isključivo zbog samih sebe, zbog građana i budućnosti naše djece", kazao je Lučin, dodavši kako SDP neće otvarati predizbornu kampanju dok ne počne jer ima znatno važnijih poslova.

Na novinarsko pitanje da komentira izjavu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da je njegov nastup s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem nedopustiv, odgovorio je da Sanader ne razumije o čemu je riječ ili mu nije u interesu da se raščisti korupcija u Hrvatskoj. Objasnio je da je "državno odvjetništvo zapravo šef policije, a da je s Bajićem razgovarao o suradnji".

"Prošli smo vrlo težak put organiziranja i sređivanja policije nakon 3. siječnja i kad smo organizacijski sve sredili, počelo je zapinjati u državnom odvjetništvu. Kad je došao Bajić, stanje se u cijelosti promijenilo i otvoreni su putovi da se u Hrvatskoj raščisti s korupcijom i kriminalom", kazao je ministar.

Odgovarajući također na upit, Lučin je kazao kako je iznenađen komentarima i raznim nagađanjima nakon uhićenja Ivice Rajića, protiv kojeg je Haaški sud podignuo optužnicu za ratni zločin počinjen u Stupnom Dolu (BiH).

"Na Rajića su svi zaboravili, a ja sam nakon uhićenja očekivao pohvale policiji, a ne takve špekulacije kojima se novinari okreću. To donekle i razumijem jer nemaju dovoljno informacija o njegovu uhićenju. Među ostalim i glupost je da je uhvaćen u šetnji. Policija je vrhunski profesionalno pripremila i obavila slučaj Rajić, a je li itko pomagao Rajiću pokazat će istraga", rekao je Lučin.

Na upit o generalu Anti Gotovini, protiv kojeg je Haaški sud podignuo optužnicu i koji je u bijegu, odgovorio je da će izgledi da bude uhićen biti znatno veći kad se o njemu prestane govoriti. Policija kontinuirano radi svoj posao u "slučaju Gotovina", a informacije da se povremeno viđa pomno su istražene i ne stoje, dodao je.

"Kao ministar policije ne mogu potvrditi da je Gotovina u Hrvatskoj, a čudno je da neki strani diplomati koji tvrde kako su ga vidjeli, to ne prijave policiji", kazao je uz ostalo ministar Lučin.

Pročitajte više