Šimića u Sarajevu uhitili, saslušali i pustili ga na slobodu

U SLUŽBENE prostorije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine (FUP BiH), u popodnevnim je satima, zajedno s odvjetnikom, pristupio riječki kirurg Ognjen Šimić. Kako je izvijestio FUP, Šimić je nakon utvrđivanja identiteta uhićen te je u pratnji policije doveden na sud. Sudstvo BiH će od sada biti nadležno za sve daljnje informacije vezane za njegov slučaj.

Šimić je uhićen na osnovu Interpolove tjeralice, no nakon što je dao izjavu, pušten je na slobodu. To je inače standardna procedura koju FUP provodi nad bosanskohercegovačkim državljanima, za kojima je u Hrvatskoj raspisana tjeralica i koji su se sakrili u BiH. Naime, ne postoji ugovor o izručenju pa se bjegunce samo ispita, a potom ih se pusti. Prema postojećim zakonima u BiH, njihov državljanin ni ne može biti izručen drugoj državi.

Do izjave Šimićevog sarajevskog odvjetnika Nikice Gržića, u ovim je trenucima bilo nemoguće doći, jer se, kako su nam kazali u njegovom uredu, još uvijek nalazi na sudu.

Već traži posao u struci, jer zabrana rada u BiH ne vrijedi

U MUP-u i hrvatskom Ministarstvu pravosuđa ističu kako je za Šimićem raspisana međunarodna tjeralica te kako neće odustati od zahtjeva da se Šimića izruči Hrvatskoj, kako bio odslužio devetogodišnju zatvorsku kaznu, na koju je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita.

Pokuša li se bjegunac Šimić vratiti u Hrvatsku, biti će uhićen odmah na granici, navode u policiji. No, vjerojatnost da će se odlučiti na povratak je vrlo mala, jer u Sarajevu živi njegov otac, ginekolog Srećko Šimić, kod kojeg se smjestio. Prema neslužbenim informacijama, Šimić već traži posao u struci.

Podsjetimo, Šimić je 25. kolovoza na riječkom Županijskom sudu proglašen krivim za 18 slučajeva uzimanja mita, dok je u slučaju pranja novca oslobođen optužbi. Nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora, a idućih pet godina mu je zabranjeno bavljenje liječničkim poslom. Na izricanju presude nije se pojavio. Šimić je u studenom prošle godine pušten iz pritvora, zbog zdravstvenog stanja, a pomogla je i činjenica da ranije nije bio osuđivan. Pritvor mu je prvotno određen, a zatim i produljen zbog opasnosti od ponavljanja djela. No, kad je obolio, pušten je da se brani sa slobode, pri čemu mu nisu oduzeti osobni dokumenti.

B.V. / I.M.
Foto: HRT

Pročitajte više