SIMITIS: HRVATSKA U EU 2008. ILI 2009.

Hrvatska bi mogla zaključiti pregovore o ulasku u Europsku uniju 2008. ili 2009. godine, izjavio je u subotu u Beču grčki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Kostas Simitis.

"Hrvatska je podnijela u Ateni zahtjev za početak pregovora za pristup u EU, to će se i ostvariti, i nadam se da bi se pregovori mogli zaključiti najvjerojatnije početkom 2008. ili 2009.", rekao je Simitis nakon razgovara s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom.

Simitis je u sklopu turneje po glavnim gradovima država članica EU, pred summit u Solunu razgovarao u subotu u Beču s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom.

"Položaj Hrvatske je nešto drugačiji, rekao bih bolji od drugih zemalja u regiji, ali Hrvatska kao i druge države moraju raditi na tome da prihvate i provode načela, zakone, vrijednosti i praksu EU-a", rekao je grčki premijer i predsjedatelj EU Simitis.

Na novinarski upit što mogu očekivati države jugoistočne Europe sastanka u Solunu, Simitis je rekao da će se na tom skupu "poboljšati postojeći mehanizmi suradnje. Bit će više financijskih sredstava za te zemlje, bit će dogovoreni zajednički programi, a te zemlje moraju usvojiti i provoditi acquis communautaire, pravnu stečevinu EU-a", rekao je Simitis poručivši "možete postati članice EU, ali morate prvo ispuniti potrebne pretpostavke i raditi na tome".

(Hina) spđ sv

Pročitajte više