Simončić: Hrvatskoj treba odlagalište radioaktivnog otpada

KOORDINATOR izrade ekološke studije Republike Hrvatske, svjetski ekološki ekspert i savjetnik Svjetske banke Viktor Simončić večeras je u Sisku izjavio da "Hrvatskoj treba odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada, ako ni zbog čega drugoga, onda kao privremeno skladište dok se ne prikupe dovoljne količine za izvoz".

Simončić je na tribini Udruge gospodarstvenika Sisačko-moslavačke županije ustvrdio da "odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ili na nekoj drugoj lokaciji ne bi bilo riskantno za okoliš i zdravlje okolnog stanovništva jer se u gradnji takvih odlagališta primjenjuju najstroži tehnološki i ekološki kriteriji i takva se odlagališta nalaze pod strogim nadzorom međunarodnih stručnih ustanova".

U izlaganju predstavnicima sisačkog gospodarstva i lokalne uprave Simončić je rekao da je "Hrvatski sabor svojedobno, političkim lobiranjem i primitivnim političkim igrama, od četiri lokacije za istraživanja za odlagalište radioaktivnog otpada iz dokumenata prostornog uređenja, iz državnog Programa prostornog uređenja, izbacio lokacije na Moslavačkoj gori, Papuku i Psunju, dok je bez ikakvih argumenata ostala jedino lokacija Trgovske gore kod Dvora u Sisačko-moslavačkoj županiji".

Napomenuo je da "nije riječ o konačnoj lokaciji, već o potencijalnom području planiranom za daljnja istraživanja za odlagalište radioaktivnog otpada". Drži da je "odluka o izboru Trgovske gore pravno neutemeljena i da bi lokalni i županijski političari, umjesto da politiziraju i manipuliraju tim problemom, trebali tražiti procjenu ustavnosti te odluke".

"Smatram da Trgovska gora ne bi smjela ostati jedina lokacija, već da se moraju razmatrati i istraživati i ostale tri politički izbačene lokacije", rekao je Simončić. Iznio je kako "u slučaju da Trgovska gora ostane jedina lokacija, treba svim raspoloživim političkim sredstvima biti protiv toga". Dodao je da je "lokacija Trgovske gore upitna i zbog blizine susjedne države i da bi za njezinu gradnju trebalo dobiti suglasnost Bosne i Hercegovine".

Pročitajte više