ŠIMONOVIĆ: SLIJEDI NIZ SASTANAKA O JADRANSKOM MORU

Hrvatska će, nakon sastanka predstavnika hrvatskoga i slovenskog ministarstva vanjskih poslova u Šmarješkim toplicama posvećenog proširenju jurisdikcije u Jadranskom moru, krenuti s diplomatskom inicijativom te će zemljama EU i mediteranskog kruga dostaviti stajališta o tom pitanju, kazao je u utorak u Zagrebu za Hinu zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

Hrvatska je taj dokument (position paper), kojeg je izradila Vladina skupina za praćenje europske ribarske politike na čelu sa Šimonovićem, slovenskoj strani predala u utorak u Šmarješkim toplicama, a sada slijedi i upoznavanje europskih prijestolnica s njezinim sadržajem.

Hrvatska smatra da je očuvanje Jadrana važno i s ekološke strane, a širenje jurisdikcije trebalo bi biti kombinacija zaštite ribljeg fonda i ekologije.

O pitanju širenja jurisdikcije na Jadranu u četvrtak će se održati u Rimu bilateralni sastanak na razini ekspertne skupine na kojem će s Talijanima razgovarati pomoćnik ministra vanjskih poslova i Šimonovićev zamjenik u skupini za praćenje europske ribarske politike Mario Nobilo.

Inače, Slovenija je u Šmarješkim toplicama Hrvatskoj prenijela i da je zainteresirana da se uključi u rad bilateralne, hrvatsko-talijanske komisije za zaštitu Jadrana, koja bi po tom prijedlogu mogla postati trilateralna komisija.

Šimonović je kazao kako idućeg tjedna u Bruxellesu slijedi i multilateralni sastanak jadranskih zemalja posvećen pitanju zaštite Jadrana i širenja jurisdikcije na Jadranskom moru. Interes za taj sastanak pokazala je i Europska komisija.

Sastanak će se održati na marginama sastanka Odbora za ribarstvo EU, što je zadnji pripremni sastanak za europsku konferenciju o ribarenju u Sredozemlju, koja će se održati u studenome u Veneciji.

Slovenija je u utorak i službeno prihvatila sudjelovanje na tom sastanku o zajedničkoj strategiji razvoja i očuvanja Jadranskog mora, Italija se načelno suglasila, a Srbija i Crna Gora također je zaniteresirana, kazao je Šimonović, pa se još čeka odgovor Albanije.

Pročitajte više