Sinčić pitao Brkića kako je u Hrvatsku unio 1,25 milijuna kuna

Foto: FAH

ČELNIK Živog zida Ivan Vilibor Sinčić pitao je u srijedu potpredsjednika sabora Milijana Brkića na koji je način unio 1,25 milijuna kuna u Hrvatsku iz Australije, novac za koji je rekao da mu ga je dao brat, dok je poreznu upravu koja, kaže, proganja cvjećarnice i ribarnice, pitao kako to da im je takvo objašnjenje bilo dovoljno.

"Afere Kum i SMS tresu hrvatsko društvo i državu, pokazalo se da između pravosuđa, institucija i politike postoji paraobavještajno podzemlje koje uspješno premošćuje informacije. Gospodin Milijan Brkić je potpredsjednik sabora i mora građanima objasniti na koji način je stekao imovinu”, poručio je Sinčić u stanci za slobodan govor u saboru, osvrćući se na 1,25 milijuna kuna koje je Brkić navodno posudio od brata iz Australije.

Podsjetio je kako se protiv Brkića, na zahtjev USKOK-a, 2014. vodio porezni postupak. "U tom postupku utvrđena je njegova imovina, od kredita Karlovačke banke do nekih drugih kredita. Osvrnut ću se na ugovore o zajmu iz 2010. i 2011. Prvi je od 250 tisuća kuna, a drugi je od milijun kuna, kojima je potpredsjednik sabora iz Australije donio 1,250.000 kuna”, navodio je Sinčić.

S obzirom na to da u RH nije lako unijeti novac a da se to ne zabilježi u sustavu, toliki se novac, kazao je, morao evidentirati u sustavu.

"I dok se ribarnice, cvjećarnice svakodnevno nalaze pod terorom Porezne uprave, Poreznoj je upravi bilo dovoljno da je gospodin Brkić rekao 'dao mi je brat'", zamjerao je Sinčić.

Postoje, kaže, Brkićeve preslike ispisa prometa po računu, naloga za plaćanje. "Dakle, sve drugo je detaljno elaborirano, ali za te dvije pozajmice, ništa drugo, nego samo ugovor o zajmu", rekao je Sinčić pitajući se zašto Porezna uprava nije istraživala kako je novac prenesen.

Ako je preko banke, kaže, mora postojati bankovni dokument, pa ako je druge stvari priložio, zašto nije i taj dokument.

"Tražim da se sve ispita", poručio je Sinčić najavljujući kako će njegova stranka danas poslati podneske Carini, Poreznoj upravi, Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Državnom odvjetništvu, Predsjedništvu sabora.

"Tražit ćemo da se gospodin potpredsjednik sam očituje i objasni na koji način je unio novac u RH", najavio je Sinčić.

A ako od svega toga ne bude ništa, rekao je, adresa će biti saborsko istražno povjerenstvo.

Pročitajte više