Sindikalci traže povećanje plaća u "Dioni"

NA DANAŠNJEM sastanku predstavnika sindikata i radnika u Odboru vjerovnika sa stečajnim upraviteljem "Dione" u stečaju razgovaralo se o sindikalnom zahtjevu za povećanjem plaća, priopćio je Sindikat trgovine Hrvatske.

Plaće radnika "Dione" nisu povećane od 1995. godine, tako da gotovo 1.100 zaposlenih radi za minimalnu plaću, što je, s obzirom na stalni porast troškova života, postalo socijalno neizdrživo, ističe sindikat.

Sindikalci traže povećanje plaća za najmanje 20 posto, jer se u "Dioni" u stečaju nastavilo normalno raditi i poslovati, pa isplatu i povećanje plaća treba tretirati kao normalni trošak poslovanja.

Zahtjev je upućen Stečajnom vijeću, a ako ono ne pokaže razumijevanje sindikalci će organizirati štrajk ili javni prosvjed ispred Trgovačkog suda, o čemu će se radnici izjasniti potpisivanjem peticije.

Na sastanku je također dogovoreno da se Stečajnom vijeću predloži nagodba o namirenju smanjene plaće koja se radnicima isplaćuje u stečaju.

Nagodbom bi se izbjegli sudski sporovi koje radnici vode protiv "Dione", a išla bi u pravcu namirenja određenog dijela tražbina za sve zaposlene koji su radili u "Dioni" otkad je umanjena plaća.

Pročitajte više