Sindikalci zaustavili tramvajski promet na pet minuta zbog napada na ZET-ovce

VOZAČI tramvaja u podne su zaustavili promet na pet minuta prosvjedujući protiv učestalih napada na vozače i kontrolore Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), te putnike u njihovim vozilima.

Tu prosvjednu akciju Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a namjerava provoditi svakodnevno sve dok Gradsko poglavarstvo, kao vlasnik ZET-a, ne pruži jamstva za provođenje konkretnih mjera zaštite prometnih radnika.

"Promet je stao, nije bilo nikakvih ekscesa, a naši putnici nas podržavaju", izjavio je predsjednik sindikata Vinko Škvorc.

Svi radnici ZET-a podupiru sindikalnu akciju koja će se nastaviti sve dok od nadležnih ustanova ne dobiju jamstva da će se riješiti taj problem, ustvrdio je Škvorc.

Sindikat traži od Gradskog poglavarstva uvođenje mrežnog dojavnog sustava u sva vozila, kako bi posebna centrala u ZET-u bila povezana s policijom koja bi mogla odmah intervenirati u slučaju napada.

Također traže izmjene Kaznenog zakona kojima bi se napadi na "službujuće osobe u vozilima javnog gradskog prijevoza" tretirali kao kazneno djelo, a ne kao dosad, samo prekršajno.

U sindikatu upozoravaju da je samo ove godine evidentiran 21 napad u ZET-ovim vozilima, a još su brojniji službeno nezabilježeni slučajevi.

Pročitajte više