Sindikalne središnjice s predstavnicima MMF-a

Sindikalne središnjice izrazile su danas nezadovoljstvo što Vlada s predstavnicima Misije MMFa razgovara o državnom proračunu za 2005., dok će sindikati s prijedlogom proračuna biti upoznati tek kad bude gotov.

Predstavnici sindikata doznali su to na današnjem sastanku s izaslanstvom MMF-a, koje je 27. listopada započelo desetodnevni radni posjet Hrvatskoj, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske (NHS) Krešimir Sever.

Sindikatima je na sastanku u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo rečeno da će izaslanstvo MMF-a do kraja tjedna i možda još početkom idućega s predstavnicima Vlade nastaviti razgovore vezane uz donošenje proračuna, rekao je Sever.

Pritom je upozorio da će sindikati s prijedlogom proračuna biti upoznati tek kad bude sasvim gotov, pa neće imati prilike utjecati na njegov sadržaj.

Predstavnici MMF-a rekli su sindikatima da oni Vladi samo daju preporuke i savjete vezano uz donošenje proračuna, a da ona sama treba odlučiti koji su joj prioriteti, budući da za sve neće biti dovoljno novca.

Izaslanstvo Misije MMF-za Hrvatsku na čelu s njezinim šefom Dimitrijem Demekasom izvjestilo je sindikate da se stand by aranžman sklopljen s Hrvatskom ostvaruje unutar dogovorenih okvira.

Proračunski deficit kreće na razini od očekivanih 4,5 posto, a vanjsko zaduživanje pokazuje lagano usporavanje, rekli su im.

U Misiji smatraju, rekao je Sever, da se vanjski dug i deficit mogu smanjiti restriktivnom fiskalnom politikom, a za to postoje dva modela - povećanje poreza ili smanjenje potrošnje.

"Budući da su u Hrvatskoj porezi već dovoljno visoki logično je da se smanji potrošnja, drže u MMF-u", rekao je Sever.

(Hina) xmvr yjn

Pročitajte više