Sindikalne središnjice suglasne oko strukovnih kolektivnih pregovora

NAKON što su neki sindikati nedavno zatražili strukovne kolektivne pregovore, sindikalne središnjice priopćile su danas da se prava zaposlenih trebaju rješavati ponajprije kroz kolektivne ugovore djelatnosti, a posebnosti unutar pojedinih djelatnosti preko dodataka kolektivnim ugovorima.

Šest sindikalnih središnjica, koje su se o tome usuglasile prošloga petka, smatra da će se time izbjeći usitnjavanje, rascjepkanost i slabljenje sindikata, a uvažiti specifičnosti pojedinih zanimanja.

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) koja je sa svojim udruženim sindikatima dosad tražila strukovne kolektivne ugovore pristala je na kompromis kako bi sindikati mogli s usuglašenim stavovima nastupati prema Vladi.

"To je kompromis svih sindikalnih središnjica jer su oprečni stavovi URSH-a i ostalih središnjica, koje se protive strukovnom pregovaranju, slabili sindikalnu poziciju prema Vladi", rekao je Hini predsjednik URSH-a Boris Kunst.

Naglasio je da će sada središnjice zajednički nastupati prema Vladi kako bi se pojedinim djelatnostima omogućilo sklapanje aneksa kolektivnim ugovorima, kojima bi se uredila njihova specifična prava.

Kunst kaže da URSH ne odustaje od strukovnih kolektivnih ugovora "jer su oni budućnost", no smatra da je kompromis zasad najbolje rješenje za izbjegavanje tenzija među sindikatima.

URSH će, dodao je Kunst, ustrajati na strukovnom kolektivnom ugovoru za liječnike, na čemu inzistira Hrvatski liječnički sindikat.

Pročitajte više