Sindikalni referendum o ZOR-u održat će se 16., 17. i 18. lipnja

Pet sindikalnih središnjica organizirat će 16., 17. i 18. lipnja referendum o tome jesu li članovi sindikata zadovoljni predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR), a na temelju rezultata referenduma sindikati bi mogli pozvati na opći štrajk, odlučili su danas članovi izvršnih tijela pet sindikalnih središnjica. L

Konačnu odluku o održavanju referendum nije jedino donijela Matica hrvatskih sindikata javnih službi, koja je najavila da će o tome odlučiti do kraja idućeg tjedna, rečeno je na konferenciji za novinare u Radničkom domu.

Referendumsko pitanje konačno će se formulirati sutra, i bit će postavljeno u smislu "jeste li zadovoljni postignutim u pregovorima o ZOR-u", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić.

Ako se na referendumu 75 posto od 450.000 članova, koliko ih okuplja pet sindikalnih središnjica, izjasni da nije zadovoljno izmjenama ZOR-a, obveza je sindikalnih središnjica da organiziraju industrijske akcije, uključujući i opći štrajk, kazao je Jurić.

Po njegovim najavama eventualni opći štrajk tada bi se održao na dan kada se u Hrvatskom saboru bude glasovalo o ZOR-u.

"Nadamo se da nećemo biti prevareni o datumu upućivanja zakona u saborsku proceduru, jer ćemo onda, opći štrajk, ovisno o referendumu, organizirati ranije", dodao je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever napomenuo je da nakon prihvaćanja ZOR-a, kada više nema mogućnosti njegova mijenjanja, sindikalci mogu po zaključcima Svesindikalnog sabora iz veljače, na jesen raspisati referendum o socijalnoj i gospodarskoj politici ove vlasti.

Čelnici sindikalnih središnjica također su od Vlade i Hrvatskog sabora zatražili da istodobno sa ZOR-om u saborsku proceduru pošalje i prateće zakone, kojima bi se definirale kompenzacijske mjere za umanjena radnička prava. Najavili su u vezi s tim lobiranje kod zastupnika, saborskih odbora i stranaka.

(Hina) mp sp

Pročitajte više