Sindikat državnih službenika: Bivša vlada tajno potpisala sporazum sa sindikatom znanosti

SINDIKAT državnih službenika i namještenika objavio je danas sporazum o isplati prava iz kolektivnog ugovora, koji je lani 19. prosinca, u razdoblju primopredaje vlasti, bivša Vlada sklopila s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja.

Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas upozorio je na konferenciji za novinare da je bivša Vlada stalno odbijala nagodbu s njegovim sindikatom, koji za neisplatu materijalnih prava iz 2000. i 2001. potražuje 25 milijuna kuna.

No, dok je Vlada odbijanjem nagodbe sa Sindikatom državnih službenika nagonila njegove članove da podižu sudske tužbe, sa Sindikatom znanosti je u tajnosti potpisala sporazum o izvansudskoj nagodbi.

"Ljut sam i uvrijeđen jer je bivša Vlada nekima priznala pravo na isplatu materijalnih prava, i to u vrijeme kada nije trebala preuzimati nove financijske obveze, a drugima ga uporno poricala", rekao je Ihas.

Pritom je upozorio da su se državni službenici i namještenici sudskim putem borili za 1.000 kuna božićnice, a Vlada je Sindikatu znanosti priznala čak 5.000 kuna za božićnicu iz 2000. i 2.327 kuna za jubilarnu nagradu iz 2001.

Ihas je sporazum ocijenio štetnim, najavljujući da će ga uputiti zastupnicima u Hrvatski sabor da oni utvrde kako ga je bivša Vlada mogla sklopiti samo četiri dana prije predaje vlasti.

Ustvrdio je kako nema ništa protiv Sindikata znanosti, no smatra da je Vlada Ivice Račana imala svoje miljenike, što sigurno nije bio Sindikat državnih službenika.

Stoga je pozvao novu Vladu da se odredi prema takvoj politici i pošalje poruku jesu li za nju svi jednaki.

Zamjerio je i novoj Vladi jer je znala za tajni sporazum prije sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi o nagodbi oko neisplate materijalnih prava iz kolektivnih ugovora, ali je o tome šutjela.

Pročitajte više