Sindikat: Kolektivni ugovor smanjio prava medicinskih sestara u privatnoj praksi

ZA GOTOVO 3.000 medicinskih sestara, zubnih tehničara i laboranata koji rade u privatnoj praksi u studenome je na snagu stupio Kolektivni ugovor koji je uvelike smanjio njihova dosadašnja prava, a u nekim odredbama prekršen je i Zakon o radu (ZOR), rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare dvaju sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Ugovor su sklopili Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, koju je zastupao tajnik Ivan Gabrilo, i Sindikat zaposlenika na radu kod poslodavaca u privatnoj praksi Hrvatske, koji je zastupao tajnik Sibil Latin.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi napominju da nisu uspjeli otkriti o kojemu je sindikatu riječ ni koga zastupa.

Smatraju da je riječ o "žutom" sindikatu koji je osnovao Gabrilo, kako bi u pregovorima izbjegao ostale sindikate koji zastupaju 90 posto od 2.998 zaposlenih kod privatnika u zdravstvu.

"To je žuti sindikat jer ne mogu vjerovati da bi bilo koji pravi sindikat mogao potpisati takvo što", ocijenila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Abveršek.

Sporni Kolektivni ugovor uvodi šestodnevni umjesto petodnevnog radnog tjedna koji propisuje ZOR, te dopušta rad na određeno vrijeme u neograničenom trajanju, dok ZOR propisuje najviše tri godine.

Plaće radnika određuju se "u primjerenom iznosu, ovisno o ekonomskoj snazi poslodavca", što je znatno ispod osnovice od 4.414 kuna koja će se primjenjivati od 1. siječnja.

Rad noću plaća se 15 posto, umjesto 40 posto kao u sustavu državnog zdravstva, prekovremeni 15 umjesto 50 posto, rad nedjeljom 10 umjesto 35 posto, a rad subotom se uopće dodatno ne plaća, iako ta naknada inače iznosi 25 posto.

Što se tiče ostalih materijalnih prava, božićnica radnika koji radi kod poslodavca godinu dana iznosi 28 kuna, a za 10 godina rada 285 kuna. Dar za djecu za osobu zaposlenu godinu dana iznosi 26 kuna, a za onu koja radi pet godina 130 kuna.

Predstavnici dvaju sindikata čude se kako je takav Kolektivni ugovor mogao proći u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, te ocjenjuju da se očito nitko nije potrudio pročitati što u njemu piše. Najavili su da će takav ugovor pokušati osporiti sudskim putem.

Pročitajte više