Sindikat nezadovoljan odlukama NO "Viktora Lenca"; u srijedu štrajk upozorenja

PODRUŽNICA Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u "Viktoru Lencu" organizirat će 23. srpnja jednosatni štrajk upozorenja, kazao je danas sindikalni povjerenik Damir Bačinović.

Po njegovim riječima Sindikat će štrajkom od 10 do 11 sati upozoriti na nezadovoljstvo radnika zbog neisplaćenih plaća, a Upravi dati još jednu priliku da ispuni radničke zahtjeve. Nakon toga ćemo štrajkati dok nam se ne ispune zahtjevi, rekao je Bačinović.

U Sindikatu nisu zadovoljni današnjim odlukama NO-a. Bačinović kaže kako je "apsurdno da je većinski vlasnik i predsjednik NO-a Giancarlo Zacchello u priopćenju nakon sjednice, među ostalim, sam sebi sugerirao da donese pozitivnu odluku o osiguranju novca za nastavak rada brodogradilišta". K tomu, NO nije raspravljao o radničkim zahtjevima, a Zacchelo nije odgovorio na zahtjev da hitno na račun brodogradilišta doznači dva milijuna dolara, navodi Bačinović.

Danas je održana sjednica Mirovnog vijeća koje pokušava postići dogovor Uprave i Sindikata kako bi se izbjegao štrajk. Bačinović je kazao da predstavnik poslodavca nije prihvatio sindikalni prijedlog da se do 31. srpnja radnicima isplati ostatak od 37 posto svibanjske i prvi dio lipanjske plaće. Drugi dio lipanjske i cijela srpanjska plaća, drže u Sindikatu, trebale bi biti isplaćene do 15. kolovoza.

Bačinović dodaje da su svi preduvjeti za štrajk ispunjeni te da štrajk podupire i manjinski Sindikat brodogradilišta.

Danas je održana sjednica NO-a na kojoj je, kako je navedeno u priopćenju, "poduprto financijsko restrukturiranje i osiguranje novca za dovršetak ulaganja", a bankama vjerovnicima i vodećim dioničarima "preporučeno da do sutra u podne donesu pozitivne odluke o potpori preustroju i osiguranju novca za dovršetak ulaganja".

Bačinović je kazao da "Sindikat apelira na vjerovnike i dioničare da sutra donesu takve odluke, odnosno da formaliziraju i ostvare već postignuti dogovor o nastavku ulaganja".

Pročitajte više