Sindikat pomoraca: Počeli pregovori ITF-a I brodovlasnika

International Transport Workers Federation (ITF) krovna svjetska organizacija pomoraca počela je socijalni dijalog s najvećim svjetskim brodovlasničkim udrugama radi razmatranja utjecaja recesije na status pomoraca u sljedećoj godini, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Vladimir Svalina.

Po njegovim riječima, standardi uvjeta rada ITF-a neće se mijenjati. Najniža plaća pomoraca, primjerice kormilara, na svjetskoj razini i dalje će iznositi 1300 dolara na mjesec.

Govoreći o radu SPH u 2002., Svalina je istaknuo da, uz stalne sindikalne akcije, taj sindikat redovito nadzire uvjete na domaćim i inozemnim brodovima na kojima rade hrvatski pomorci.

U Hrvatskoj ima oko 25.000 pomoraca od kojih su oko 10.000 članovi SPH, a na velikim inozemnim brodovima za kružna turistička putovanja radi još oko 10.000 hrvatskih državljana. Pretežno su zaposleni kao konobari, kuhari ili sobarice, nemaju pomorsko obrazovanje ni status pomoraca. Svalina je kazao da je pomoć tim ljudima zbog čestih kršenja njihovih osnovnih prava sve potrebnija te da će SPH i na njih proširiti svoje djelovanje.

SPH nastavlja socijalni dijalog s hrvatskim i inozemnim brodarima, rekao je dodavši da su u pregovorima s Upravom najveće nacionalne kompanije Jadrolinije utvrđeni uvjeti rada u 2003. Radnicima su plaće povećane na početku i pri kraju turističe sezone, a djelomično je riješen problem isplata prekovremenih sati odnosno način korištenja nagomilanih slobodnih dana, rekao je Svalina, napomenuvši da neki od manjih privatnih brodara, primjerice koncesionari brzobrodskih linija, ne prihvaćaju suradnju sa SPH.

Kolektivnim pak ugovorima s 30 stranih kompanija obuhvaćen je velik broj hrvatskih pomoraca, a nedavno je sklopljen kolektivni ugovor s norveškom udrugom brodara koja obuhvaća 225 kompanija koje rado upošljavaju hrvatske pomorce, kazao je, uz ostalo, Svalina.

Pročitajte više