Sindikat Preporod osuđuje nasilje nad profesorom u riječkoj Medicinskoj školi

HRVATSKI školski sindikat Preporod osudio je danas "brutalan čin nasilja" roditelja nad profesorom latinskog jezika u Medicinskoj školi u Rijeci te zatražio žurnu i primjerenu reakciju prosvjetnih vlasti i svih koji mogu pridonijeti smanjenju nasilja u hrvatskim školama.

Incident se dogodio jučer, kada je nastavnika latinskog jezika Ivu Zurka fizički napao roditelj, nezadovoljan ocjenom svojega djeteta. Nasilni se roditelj nije ustručavao nasrnuti šakama na nastavnika u prostorijama škole, naočigled Zurakovih kolega i učenika škole, izvijestio je sindikat u priopćenju.

"Nasilja u školama svakim je danom sve više, ma koliko prosvjetne vlasti šutjele o tome. Najčešće nasilje ostane zataškano jer ravnatelji misle kako bi se njegovim razglašavanjem pridonijelo stvaranju negativne predodžbe o školi u javnosti".

Ravnatelji svoju zadaću najčešće obavljaju tek kada pokušavaju zataškati nasilje, dok prosvjetne vlasti reagiraju sa zakašnjenjem ili mlako ili, najčešće, nikako.

O nebrizi prosvjetnih vlasti za sigurnost zaposlenih u školama govori podatak da čak ni sindikati ne uspijevaju ući u trag kolektivnoj polici osiguranja kojom bi se trebala osigurati makar minimalna satisfakcija žrtvama nasilja među zaposlenicima u školama.

Preporod poziva državnog tajnika za srednje školstvo Želimira Janjića i ministra prosvjete Dragana Primorca da se osobno zauzmu kako bi se Zuraku pružila primjerena zaštita i zadovoljština, odnosno da se kroz izmjene školskog zakonodavstva i nove kolektivne ugovore učini sve kako bi se stalo na kraj nasilju u hrvatskim školama.

Sindikalci također najavljuju da će protiv nasilnog roditelja podići sudsku tužbu.

Pročitajte više