Sindikat preporod: Sindikalni referendum u školstvu i znanosti je ucjena

REFERENDUM kojim će se zaposleni u osnovnim školama, znanosti i visokom školstvu izjasniti prihvaćaju li Kolektivni ugovor za plaće i materijalna prava službenika i namještenika je potez kojim Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat znanosti ucjenjuju i podcjenjuju zaposlene u tim djelatnostima, ustvrdio je danas Hrvatski školski sindikat Preporod.

Referendum, koji će u organizaciji ta dva sindikata trajati od sutra do 27. siječnja, predstavlja ucjenu jer su u paket izjašnjavanja o prihvaćanju doprinosa solidarnosti za nečlanove sindikata stavljena i materijalna prava kao što su povećanje osnovice za 4,3 posto i regres od 1.000 kuna, izjavio je predsjednik Preporoda Vinko Filipović na konferenciji za novinare.

Ista će materijalna prava bez referendumskog izjašnjavanja imati svi zaposleni u srednjim školama, socijalnoj skrbi, zdravstvu i državnoj upravi.

Umjesto da su pošteno rekli da je referendum u funkciji uvođenja doprinosa solidarnosti oni na taj način podcjenjuju zdrav razum oko 55.000 zaposlenih u osnovnim školama i visokoškolskim ustanovama, rekao je Filipović.

Objašnjenje predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja Dalimira Kube da će se novac od doprinosa solidarnosti trošiti za unapređenje kolektivnog pregovaranja, prekvalifikacije i dokvalifikacije zaposlenika je čista farsa, tvrdi Filipović.

Od doprinosa solidarnosti prikupit će se oko 500.000 kuna mjesečno samo u osnovnim školama, pa ako će troškovi kolektivnog pregovaranja biti važna stavka u potrošnji, onda će naknada sindikalnim pregovaračima biti veća od naknade odvjetnicima koji brane osumnjičenike u Haagu.

Niti priča o prekvalifikacijama i dokvalifikacijama u osnovnim školama nije uvjerljivija jer teško je očekivati da će se učitelj matematike prekvalificirati za učitelja hrvatskog jezika ili učitelj tjelesnog za učitelja glazbenog odgoja, ističe Filipović.
S

Pročitajte više