Sindikat srednjih škola: Proračun za obrazovanje treba povećati na devet milijardi kuna

OVOGODIŠNJI proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa trebalo bi povećati na devet milijardi kuna, jer predviđenih 8,315 milijardi kuna nije dovoljno za unapređenje sustava odgoja i obrazovanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

"Proračun nije razvojan, niti će poboljšati materijalni položaj djelatnosti i djelatnika, pogotovo u osnovnom i srednjem školstvu", ocijenio je predsjednik sindikata Andrija Puljević.

U proračunu za ovu godinu predviđeno je manje sredstava nego što je realizirano lani, a to pokazuje kako nema političke volje za poboljšanje položaja odgoja i obrazovanja.

"Poručujem zastupnicima u Hrvatskom saboru kako još nije kasno da amandmanima poprave loš proračun, a povećanje sredstava na devet milijardi kuna omogućilo bi početak materijalnog rasta djelatnosti i standarda zaposlenih", rekao je Puljević.

Sindikat je uputio svoje amandmane na Zakon o srednjem školstvu u kojima se zalaže za veličinu razreda do 25 učenika, hitno usvajanje državnog pedagoškog standarda i uvođenje državne mature, a protivi se modelu školskog ravnatelja - menadžera.

"U školama nije mjesto niti policiji i zaštitarima, što neki predlažu za prevenciju nasilja, jer je uvođenje represije u odgojno-obrazovni sustav potpuno promašeno", ocijenio je Puljević.

Promašaj je i nedavno prikazivanje filma o abortusu na satu vjeronauka u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, jer učenike treba poštedjeti svih eksplicitnih prizora. Umjesto takvih drastičnih metoda trebalo bi uvesti predmet o humanizaciji odnosa među spolovima, zvalo se to seksualni odgoj ili nekako drugačije, smatra Puljević.

Članovi sindikata dosad su dobili preko 3.000 sudskih presuda u svoju korist u tužbama protiv države zbog neisplate regresa za 2001. godinu. Regres iznosi 3.577 kuna, a tužitelji zbog kamata dobivaju između 5.400 i 5.600 kuna.

Bivši ministar prosvjete ponudio je zaposlenima da povuku tužbe, pa će im isplatiti 3.577 kuna regresa, što je prihvatilo 6.000 ljudi, od toga 740 članova sindikata.

"Mi više nećemo zastupati te naše članove, a Ministarstvu obrazovanja poručujemo da se ispriča djelatnicima koji su prihvatili tu nemoralnu ponudu jer se time grubo krši socijalno partnerstvo", kazao je Puljević.

On očekuje da će se neisplata regresa riješiti presudama u korist djelatnika, a ne nagodbom. Vlada, uostalom, niti nema 20 milijuna kuna za isplatu tih 6.000 ljudi koji su prihvatili ponudu, ističe Puljević

Pročitajte više