Sindikat traži suspenziju ravnatelja Baleta HNK Dinka Bogdanića

HRVATSKI sindikat djelatnika u kulturi zatražio je suspenziju ravnatelja Baleta HNK Dinka Bogdanića zbog jučerašnjeg incidenta na baletnoj probi kada je, kako navode, ravnatelj zabranio rad sindikalnom povjereniku.

Sindikat je zaključio da se radi o grubom kršenju Zakona o radu, zatraživši stoga od v.d. ravnateljice HNK Jasne Jakovljević hitnu mjeru suspenzije, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Sindikata održanoj danas u Zagrebu.

Po riječima sindikalnog povjerenika Baleta HNK-a Alena Gotala, ravnatelj Bogdanić ga je tijekom probe netolerantno i grubo istjerao iz dvorane, čime je onemogućio njegov rad. "Kada sam rekao da sam tu kao sindikalni povjerenik Baleta, počele su neumjesne riječi"-  kazao je Gotal objasnivši da je htio ostati kako bi zaštitio članove Baleta od pritiska. Gotal se požalio i na ravnateljeve "konstatne uvrede na račun Sindikata".

Glavna tajnica Sindikata Ljubica Pilić rekla je da je danas prijepodne u Ministarstvu kulture održan sastanak, na kojemu su dvije strane iznijele oprečna mišljenja o jučerašnjem incidentu. Na sastanku nije bio ravnatelj Dinko Bogdanić, a njegov način rada branilo je troje članova Baleta koji su opovrgavali tvrdnje Sindikata o tom incidentu.

Podsjetivši na optužbe balerina na račun metoda rada Dinka Bogdanića od prije godinu dana, Pilić je rekla kako su se u međuvremenu stvari pokušale smiriti i problemi rješavati. Iako HNK sada djeluje u "izvanrednim uvjetima", bez uprave, zbog izbora novog intendanta, Pilić je ocijenila da bi se cijeli slučaj trebao riješiti unutar kuće.

"Nema tog krivog baletnog koraka koji zavređuje toliko maltretiranje i vrijeđanje moje majke i djeteta" -  kazala je balerina Barbara Novak.

Pročitajte više