Sindikat trgovine Hrvatske: Nema otpuštanja zbog zabrane rada nedjeljom

PREDSJEDNICA Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević na konferenciji za novinare u Splitu ocijenila je kako je Zakon o zabrani rada trgovina nedjeljom ostvario vrlo dobre rezultate jer, kako je rekla, najvažnije je što nema otpuštanja.

Veliki trgovački lanci najavljivali su da će im zbog tog zakona znatno pasti promet, ali, prema njihovim prvim pokazateljima koje su oni sami dali, vidi se da značajnog pada prometa nema pa zato nema ni otpuštanja, rekla je Knežević.

Posebno je naglasila da, nakon što su se kupci prilagodili novom režimu rada trgovina, sada ima više pozitivnih nego negativnih posljedica. Pozitivno je i to, rekla je Knežević, što prodavači koji su do sada radili dvostruko od propisanog, sada imaju dan tjednog odmora više i što se prekovremeni rad sveo na minimum.

Ana Knežević komentirala je i odluku pojedinih gradova i općina koji su omogućili rad nedjeljom proglašavajući turističku sezonu čitave godine. "Turističku sezonu po Zakonu o boravišnoj pristojbi svojom naredbom proglašava ministar turizma a ne općine, gradovi i županije. Oni koji su proglasili turističku sezonu ili se na to spremaju, trebaju bolje razmisliti o tome jer se može očekivati da državna inspekcija intervenira i zabrani rad, odnosno naredi da svi takvi postupaju sukladno Zakonu o zabrani rada trgovina nedjeljom", rekla je, uz ostalo, Ana Knežević.

Pročitajte više