Sindikat učitelja: Novo vodstvo optužuje bivšeg predsjednika za netransparentnu investiciju

NOVO vodstvo Sindikata hrvatskih učitelja optužilo je danas smijenjenog predsjednika sindikata Dalimira Kubu da investiciju u sindikalni hotel Vila Ružica nije proveo na transparentan način.

"Ne optužujemo Kubu za malverzacije, jer zasad nemamo dokaza, ali način kako je proveo investiciju u Vilu Ružicu budi razne sumnje", rekao je na konferenciji za novinare v. d. predsjednika sindikata Mato Elkaz.

Zbog netransparentnog vođenja poslova oko obnove dviju vila u Crikvenici, koje su preuređene u hotel, investicija koja je na početku iznosila 12 milijuna kuna porasla je do kraja radova na 18 milijuna kuna, a s kamatama na čak 25 milijuna kuna.

Kuba je izvođaču radova Tehnoinvestu namjestio ugovor koji je bio vrlo povoljan za izvođača, a štetan za investitora, Sindikat učitelja. Osim toga, izabrao je Tehnoinvest i za izradu projektne dokumentacije, iako je njegova ponuda bila dvostruko skuplja od ponude tvrtke ABC Inžinjering, dodao je Elkaz.

Kuba je vodio sve poslove oko uzimanja zajmova i vođenja investicije, a Veliko i Malo vijeće sindikata bili su dovedeni pred svršen čin, ustvrdio je Elkaz.

Predsjednica Velikog vijeća sindikata Jasna Lederer optužila je Kubu za nestatutarno i samovoljno vođenje sindikata, te nepotizam. Naime, tvrdi ona, Kubina supruga Gordana Hrgovan bila je zaposlena kao profesionalni član Velikog vijeća.

Na subotnjoj izvanrednoj Skupštini sindikata Kuba je smijenjen s dužnosti predsjednika, a danas je i Gordana Hrgovan opozvana s mjesta profesionalnog člana Velikog vijeća.

Njihov će se radno-pravni status rješavati u skladu sa statutom. Primopredaja dužnosti još nije obavljena jer se Kuba izgovorio da mu nije dobro, rečeno je na konferenciji.

Jasna Lederer najavila je tužbu protiv Kube zbog klevete jer ju je optužio da je 1992. sudjelovala u davanju lihvarskih pozajmica, uz 10 posto kamata mjesečno, privatnim poduzećima iz sindikalnih sredstava. Ona tvrdi da s time nije imala nikakve veze.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više