SINDIKAT ZAPOSLENIH NA RAZMINIRANJU NAJAVIO PROSVJED ZA 7. SIJEČNJA

Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja najavio je danas da će u utorak, 7. siječnja, organizirati prosvjed na Markovu trgu jer niti nakon tri godine nije donesen Zakon o humanitarnom razminiranju koji bi uredio prava pirotehničara.

Sindikat u priopćenju ističe se da su pirotehničari u međuvremenu izgubili sva prava koja su imali u slučaju stradavanja na poslu, a radno im je vrijeme povećano s pet na osam sati dnevno.

Zakonom o humanitarnom razminiranju vratilo bi im se pravo da u slučaju stradanja na poslu dobiju status ratnog vojnog invalida, dok bi se petosatno radno vrijeme tretiralo kao puni radni dan od osam sati, kaže predsjednik sindikata Dražen Kiš.

Pirotehničari najavljuju dolazak na Markov trg u 10 sati u šljemovima i pancirnim prslucima u kojima rade na minskim poljima, a nakon prosvjeda održat će izbornu skupštinu sindikata.

Sindikat će tijekom prosvjeda tražiti razgovore s predsjednikom ili potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova, kao i da predstavnici sindikata uđu u povjerenstvo za izradu toga zakona.

Iz Vladina Ureda sa socijalno partnerstvo priopćeno je da su predstavnici Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja i MUP-a na današnjem sastanku razmatrali aktivnosti na izradi novog Zakona o humanitarnom razminiranju te da se će razgovori nastaviti.

Na idućem sastanku, koji bi se trebao održati 10. siječnja, sudjelovat će i predstavnici poslodavaca u poslovima razminiranja.

Pročitajte više