Sindikat zaposlenih u srednjim školama traži veća izdvajanja za obrazovanje

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zatražio je danas od Vlade da "konačno počne izdvajati značajnija sredstva za školstvo" kako bi se jamčio bolji materijalni položaj nastavnika i rast standarda u obrazovanju.

Predsjednik sindikata Andrija Puljević je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da od Vlade traže da poveća izdvajanje za obrazovanje sa sadašnjih 3,2 posto na barem između 4 i 4,5 posto BDP-a.

"Od Vlade ne očekujemo nemoguće, no tražimo da se izjasni o rastu izdvajanja za obrazovanje u idućem razdoblju, kako bi se izbjegle manipulacije", istaknuo je Puljević.

Pritom je ocijenio da Vlada, tvrdeći kako jednima treba uzeti da bi se drugima dalo, umjetno stvara sukobe u sektorima.

Sindikat od Vlade traži i da pristupi pregovorima o visini osnovice za plaće za javne službe za iduću godinu, koju bi, smatraju, trebalo povećati barem sukladno stopi inflacije.

U srednjem školstvu je 70 posto visoko obrazovanih ali je većina plaća tek neznatno veća od državnog prosjeka, rekao je Puljević, dodavši da srednjoškolski profesor plaćom jedva pokriva dvije trećine potrošačke košarice.

Sindikat traži i veći raspon koeficijenata za obračun plaća nastavnika s visokom stručnom spremom tako da nastavniku koeficijent pred mirovinu dosegne razinu ravnatelja početnika.

Puljević je upozorio da u Hrvatskoj još ne postoji pedagoški standard pa i danas vrijedi bivši jugoslavenski model po kojem u razredu može biti do 30 učenika. Dodao je da je pedagoški standard nužan kako bi se mogla utvrditi veličina nastavnog odjela, broj zaposlenih i cijena nastavnih programa.

Puljević je također kritizirao Ministarstvo školstva jer je prije ljeta usvojilo dokument o novim nastavnim programima za obrtnička zanimanja koji će, po njegovim riječima, dovesti do tehnološkog viška. Tim je dokumentom, pojasnio je Puljević, predviđeno smanjivanje satnice tjelesne kulture sa sadašnjih dva na jedan sat tjedno.

Pročitajte više