Sindikat znanosti i visokog obrazovanja podržava Radmanov institut

NEZAVISNI sindikat znanosti i visokog obrazovanja na današnjoj je konferenciji za novinare podržao osnivanje Radmanova instituta u Splitu.

Po riječima predsjednika sindikata Krunoslava Piska, akademik Miroslav Radman navodno se koleba oko daljnjeg rada na osnivanju Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, jer je nezadovoljan sporazumima koji su dosad postignuti o tome.

Osvrćući se na zakonske prepreke koje su stajale na putu Radmanovom konceptu Instituta, predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić ustvrdio je kako se to moglo riješiti da je postojala politička volja.

Moglo se stvoriti zakonske pretpostavke za osnivanje Instituta kao privatne ustanove u vlasništvu zaklade sa sjedištem u Ženevi, a da država u toj priči bude prisutna samo utoliko što bi dala zgradu u obliku koncesije na 40-tak godina, smatra Ribić.

Predsjednica Hrvatskog biološkog društva Višnja Bessendorfer upozorila je na opasnost da Institut postane samo još jedna u nizu hrvatskih ustanova koja teško može značajnije doprinijeti razvoju znanosti.

S druge strane, pod vodstvom najuglednijih svjetskih znanstvenika, Institut bi mogao značajno utjecati na razvoj znanosti i međunarodni ugled Hrvatske, istaknula je Bessendorfer.

Na upit nije li Radman počeo odustajati zbog nemogućnosti da namakne deset milijuna dolara, koliko bi mu godišnje trebalo za rad Instituta, Ribić je istaknuo kako je na Radmanu hoće li kroz zakladu osigurati ta sredstva, ali mu se mora za to dati prilika.

Osim toga, sindikalci su upozorili na probleme u komunikaciji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te zatražili izdvajanje znanosti kao samostalnog ministarstva.



Pročitajte više