sindikati državnih službi prosvjeduju jer morh ne poštuje dogovor o izradi pravilnika

Sindikati državnih službi koji djeluju u MORHu i OSRHu prosvjedovali su danas zbog nepoštivanja dogovora da će MORH do 10. travnja izraditi prijedloge pravilnika i uputiti ih na očitovanje sindikatima.

Sindikati u priopćenju traže da se zakonska obveza ispuni kako bi se državnim službenicima i namještenicima u MORH-u i OSRH-u konačno omogućilo da za rad na poslovima s posebnim uvjetima dobiju odgovarajuće naknade.

Jedino službenici i namještenici u MORH-u i OSRH-u nemaju mogućnost uvećanja plaće s osnova uvjeta rada, za razliku od drugih zaposlenika u državnim službama kojima je to pravo priznato Uredbom o poslovima i posebnim uvjetima rada u državnoj službi iz 2002. godine.

Ako MORH nastavi s nepoštivanjem zakonske obveze donošenja pravilnika, sindikati će poduzeti pravne i druge korake koji im stoje na raspolaganju.

Jedan od tih koraka bit će pokretanje 4.500 novih postupaka mirenja, odnosno sudskih postupaka radi isplate zakonom zajamčenog prava na dodatak na plaću za razdoblje od rujna 2002. godine, upozorava se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više