Sindikati javnih službi predstavnicima Vlade iznijeli zahtjeve

Sindikati javnih službi iznijeli su danas predstavnicima Vlade prijedloge vezane uz rast plaća u javnim službama, a Vlada će se o tome očitovati početkom idućeg tjedna jer na današnjem sastanku nije bilo ministra financija Ivana Šukera.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je novinarima nakon sastanka da će početkom idućeg tjedna biti održan novi sastanak, kada će sindikati dobiti odgovore na svoje prijedloge.

Na današnji sastanak, zbog službene spriječenosti nije mogao doći ministar Šuker, no on će do idućeg sastanka analizirati sindikalne prijedloge, rekla je Kosor.

Sindikati traže rast osnovice za dva posto temeljem praćenja rasta BDP-a, rekla je novinarima predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih službi Zdenka Gizdić.

Sindikalci smatraju da osnovicu za plaće u ovoj godini treba povećati još za dva posto, budući da je BDP lani nominalno rastao 6,3 posto, a osnovica je od 1. siječnja porasla za 4,3 posto.

Predstavnici sindikata traže i utvrđivanje dinamike usklađivanja plaća u javnim službama, koje sada po podacima Povjerenstva za usklađivanje kretanja plaća u javnim službama, zaostaju 12,4 posto za plaćama u državnoj privredi.

Uz to, ponovili su i zahtijev da se krene u izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe kako bi bi se zaposlenima u tim djelatnostima osigurao rast plaća kao i državnim službenicima.

Nezadovoljni komunikacijom s nekim ministarstvima, sindikati su zatražili poštivanje zaključka Vlade po kojem su sva ministarstva dužna jednom mjesečno kontaktirati sa sindikalnim središnjicama.

Jadranka Kosor je ponovila da je Vlada opredjeljena za socijalni dijalog, a što se tiče poteškoća u dijalogu s pojednim ministarstvima rekla je da komunikacija treba biti redovita.

(Hina) xmvr ymć

Pročitajte više