Sindikati se protive da država pokrije proračunski deficit iz dividendi HT-a

SINDIKATI telekomunikacija i pošte protive se najavi ministra financija Ivana Šukera da će država proračunski deficit pokriti s dvije milijarde kuna dobivenih od dividendi na dionice Hrvatskog telekoma (HT).

"Nismo suglasni da država prisvoji cijeli iznos dividende na 49 posto dionica u svojem vlasništvu jer sedam posto od toga pripada radnicima, pa tražimo da se taj iznos podijeli njima kada na to steknu pravo", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Josip Pupić.

Predsjednik središnjice UNI-CRO Stjepan Kolarić zatražio je razgovor s predstavnicima Vlade kako bi doznali što Vlada namjerava s ostatkom dionica i kada će sedam posto biti podijeljeno radnicima.

Sindikati su još u siječnju zatražili takav sastanak ali od Vlade do danas nisu dobili odgovor.

Pupić ističe kako se od 1999. odugovlači dodjela sedam posto dionica bivšim i sadašnjim radnicima pošte i telekomunikacija iako je u međuvremenu prodano još 15 posto dionica HT-a. "To je potpuno ignoriranja socijalnih partnera, pa o socijalnom dijalogu nema ni govora", smatra Pupić.

Dodaje kako su radnici HT-a zainteresirani i za ostatak dionica, s ciljem dobivanja upravljačkog dijela od 25 posto i jedne dionice, iako je to malo vjerojatno s obzirom da Deutsche Telekom ima pravo prvokupa.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više