Sindikati triju zavoda najavljuju referendum o štrajku

KOORDINACIJA sindikata koji djeluju u zavodima za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te zapošljavanje uputila je danas prosvjed potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor i najavila provedbu referenduma o štrajku.

Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju, Radnički sindikat MIORH - Zagreb i Sindikat državnih službenika i namještenika nezadovoljni su gospodarskim i socijalnim položajem radnika triju zavoda.

Sindikati su posebno nezadovoljni jer Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ne želi potpisati kolektivne ugovore na razini pojedinih zavoda, koje su usuglasili legitimni pregovarački odbori sindikata i poslodavaca, kaže se u sindikalnom priopćenju.

Također su nezadovoljni sastavom i načinom rada Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, čiji legitimitet osporavaju.

Po tumačenju Ministarstva rada i socijalne skrbi, sporazum o sastavu Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi moraju potpisati ovlašteni predstavnici svih sindikata koji imaju članove na području primjene Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

"Kako takav sporazum nisu potpisali predstavnici naših sindikata, a sastav pregovaračkog odbora nije utvrđen ni odlukom GSV-a, jasno je da Pregovarački odbor sindikata javnih službi nije ni reprezentativan ni legitiman."

Stoga će sindikati u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje provesti 24. studenog referendum o štrajku, kao posljednjem sredstvu pritiska za poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više