Sindikatlija Stipić: Nakon trinaest sastanaka s vladom došli smo do ruba

Screenshot: HRT

DRŽAVNE i javne službe odbile su vladinu ponudu o rastu osnovice plaće od dva posto u ovoj godini i naknadu od kunu i 20 lipa po kilometru za troškove prijevoza. Traže rast od četiri posto te da se u pregovore uključi i premijer Andrej Plenković i da se vlada očituje o njihovu kompromisnom rješenju ili, u suprotnom, najavljuju štrajk nakon Uskrsa.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", rekao je u Dnevniku HRT-a kako su nakon trinaest sastanaka s vladom došli do ruba.

Stipić: Uloga sindikata je poboljšati ili sačuvati cijenu rada

Kako je kazao Stipić, očekivanja sindikata su velika i naglašava kako premijer svojim autoritetom može učiniti ono što se nije uspjelo učiniti kroz zadnjih trinaest sastanaka. Rekao je da kada se traži 4 posto, to je nešto što je ispod predviđene inflacije i nešto što je ispod plaća u gospodarstvu.

"Sindikati pristaju da se cijena rada u javnom sektoru smanji za barem 2 posto. Uloga sindikata je poboljšati ili sačuvati cijenu rada i tu se vidi kompromis", rekao je Stipić. Naglasio je kako je od 2009. godine zamrznuta osnovica plaća u javnim službama i pritom je vlada Zorana Milanovića dva puta smanjila plaće u javnom sektoru.

"Smatramo da ima prostora i ovaj zahtjev nije pretjeran te da ga proračun može izdržati", kazao je i dodao kako "ako bude volje, ima rješenja".

Stipić najavio mogući štrajk nakon Uskrsa

Ni trinaesta runda razgovora nije približila vladine i sindikalne pregovarače vezano za rast osnovice plaće i troškova prijevoza u novom kolektivnom ugovoru. Stoga sindikati traže da se u pregovore uključi i premijer.

"Sindikati su zajednički zatražili da se do srijede očituje vlada o spremnosti premijera da se uključi u rješavanje ovog problema. Ako ne dođe odgovor premijera i ako dakle mi ne uspijemo to riješiti na jedan kompromisan način, poslije Uskrsa možemo vrlo brzo očekivati najavu štrajka", zaključio je Stipić.

Pročitajte više