Sinidkati odbili prijedlog zagrebačkog Poglavarstva o arbitražnom rješavanju spora o plaćama

Zagrebačko Poglavarstvo priopćilo je večeras da je Glavni štrajkaški odbor 11 gradskih tvrtaka, koje su danas održale štrajk upozorenja, odbio prijedlog Poglavarstva da se spor o plaćama, sukladno Zakona o radu, iznese pred arbitražu.

To je večeras Hini potvrdio glavni zagrebački povjerenik SSSH Damir Gašparović.

"Arbitraža nikako nije dobro rješenje", rekao je Gašparović. "Sindikat ne prihvaća Hrvatsku gospodarsku komoru koja bi trebala biti uz Grad i sindikat u arbitražnom vijeću. Također, arbitraža nije predviđena Kolektivnim ugovorom", kazao je i naglasio kako su sindikati gradskih tvrtaka "i dalje otvoreni i spremni za razgovore".

Sindikati 11 zagrebačkih gradskih tvrtaka održali su danas jednosatni štrajk kao uvod u seriju štrajkova koji će trajati do ispunjenja zahtjeva za 17-postotnim povećanjem plaća zaposlenima u gradskim tvrtkama, budući da nisu zadovoljni s tripostotnim povećanjem plaća koje im Grad nudi.

Koordinacija sindikata gradskih poduzeća tvrdi kako Gradsko poglavarstvo već dvije godine odbija pregovarati o povećanju njihovih plaća te da zbog toga njihove plaće zaostaju za onima u gradskoj upravi između 500 i 600 kuna.

Štrajk je danas počeo jednosatnom obustavom rada od 9 do 10 sati, a nastavit će se u petak, 12. ožujka, štrajkom od 8 do 16 sati u gradskim tvrtkama "Autobusni kolodvor", "Gradska groblja", "Zrinjevac", "Zagreb-parking", "Čistoća", "Gradska plinara", "Zagrebačke veletržnice", "Tržnice", "Zagrebački velesajam", ZGOS i ZET.

(Hina) xsdju yjn

Pročitajte više