Ne, četiri britanska pilota nisu umrla od cjepiva protiv korone

Foto: EPA

POSLJEDNJIH dana društvenim mrežama počela se širiti još jedna glasina o smrti od cjepiva protiv koronavirusa koja se, navodno, zataškava u medijima. U ovom slučaju radi se o pilotima britanskog avioprijevoznika British Airways (BA).

Naime, antivakseri, korona-skeptici i teoretičari zavjera počeli su sredinom ovog mjeseca širiti glasinu da su trojica pilota BA-a umrla u samo tjedan dana, što je posljedica cjepiva protiv koronavirusa koje su dobili.

Glasinu je, izgleda, pokrenuo anonimni muškarac koji je podijelio glasovnu poruku u kojoj tvrdi da je navedenu informaciju dobio od "prijatelja koji je pilot BA-a" i dodao da je avioprijevoznik sad u "kriznim razgovorima" s britanskom vladom oko sigurnosti letova avionima kojima upravljaju cijepljeni piloti. 

"To predstavlja veliki problem jer je oko 85% pilota BA-a već cijepljeno", navela je web-stranica za promicanje teorija zavjera GreatReject.org, koja je i objavila ovu glasovnu poruku. 

Lažna vijest koja se širi internetom: "Pilote ubila covid-cjepiva"

Antivakserski profil na Twitteru JBB čak je objavio i fotografiju s knjigama sućuti i portretima četvorice preminulih pilota, uz tvrdnju da su ih "ubila covid-cjepiva". 

Međutim, iako se čini da je sama fotografija autentična, vijest da su piloti umrli od cjepiva je lažna, piše stranicu za provjeru činjenica Snopes.

O glasini se oglasio i sam British Airways, čiji je službeni profil na Twitteru objavio sljedeće pojašnjenje: "Nažalost, nedavno su preminula četiri člana naše pilotske zajednice. Naše misli su s njihovim obiteljima i prijateljima. Međutim, nema nikakve istine u tvrdnjama na društvenim mrežama koje nagađaju da su četiri smrtna slučaja povezana."

BA je ovaj komentar iznio u odgovori na upit još jedne Twitter-stranice za teorije zavjera, Awareness Foundationa, koji je glasio ovako: "S poštovanjem tražimo potvrdu je li ova priča istinita ili ne. Molimo odgovorite s punim objašnjenjima kako bismo mogli sami donijeti zaključke o valjanosti. Dosta nam je uvrnutih odgovora. Pogledajte ispod. Puno hvala."

Britanski pilot nije umro od cjepiva, nego od koronavirusa nakon osam mjeseci u bolnici

Snopes je temeljito istražio ovaj slučaj i uspio potvrditi identitet trojice od četvorice pilota British Airwaysa koji su umrli u svibnju i lipnju 2021.: kapetan Nicholas Synnott, viši prvi časnik Edward Brice-Bennett i viši prvi časnik Grant Mercer. U objavama na društvenim mrežama spominjalo se još jedno ime, ali Snopes nije uspio provjeriti detalje te smrti.

Synnott je umro u lipnju 2021. godine, o čemu je Daily Mail izvijestio 10. lipnja, baš kao i memorijalna stranica koju je pokrenula njegova obitelj. Ne samo da je vijest da je Synnott umro od cjepiva lažna nego je posebno zlonamjerna i bezobzirna s obzirom na stvarni uzrok njegove smrti. 

Ovaj 60-godišnji Britanac je, naime, umro nakon što se zarazio koronavirusom u ožujku 2020. godine na letu iz Londona za Houston u Teksasa. Ondje je i hospitaliziran, a njegova bolest bila je toliko teška da je u bolnici proveo nevjerojatnih osam mjeseci, zbog zatajenja dišnih, ali i drugih organa.

Nakon osam mjeseci liječenja u SAD-u Synnott se napokon vratio kući u Englesku u prosincu 2020. godine. Nažalost, čini se da su komplikacije od covida-19 bile preteške i Synnott je preminuo početkom ovog mjeseca.

Ni druge smrti nisu povezane s cjepivom

Brice-Bennett umro je 2. lipnja 2021. Lokalne engleske novine New Valley News izvijestile su da je pronađen u nesvijesti u parku za brdski biciklizam u Tidworthu u okrugu Wiltshire te da je naknadno proglašen mrtvim. U istrazi mrtvozornika rečeno je da je pregledom utvrđeno da je Brice-Bennett stradao od "trbušne traume i hemoperitoneuma", što je vrsta unutarnjeg trbušnog krvarenja.

Mercer je umro 4. svibnja 2021. Njegova obitelj također je pokrenula memorijalnu stranicu s prikupljanjem donacija za pomoć u podmirivanju troškova pogreba. Snopes piše da im je osoba upućena u njegovu smrt potvrdila da ona nije imala nikakve veze s cijepljenjem protiv covida-19. Dapače, navedena stranica za crowdfunding sugerira da je riječ o samoubojstvu, budući da se navodi da će se višak prikupljenih sredstava donirati inicijativi za borbu protiv samoubojstva The Campaign Against Living Miserably. 

Snopes napominje da nije došao do konkretne informacije da su preminuli piloti bili cijepljeni protiv covida-19, ali da je to svakako moguće, s obzirom na visok postotak cijepljenosti u Velikoj Britaniji. 

Međutim, ne samo da oni koji tvrde da su ovi piloti "ubijeni covid-cjepivima" nisu iznijeli nikakve dokaze nego postoje konkretna objašnjenja njihovih smrti. Usto, British Airways je nedvosmisleno izjavio da četiri smrtna slučaja nisu povezana s cijepljenjem. Da to nije istina, njihove obitelji mogle su demantirati njihov demanti. BA je i na upit Reutersa demantirao da su smrtni slučajevi povezani s cijepljenjem i da se vode ikakvi "krizni razgovori" s vladom. 

Pročitajte više