Sirija pristala na monitoring Arapske lige: Sad će vidjeti da probleme uzrokuju strani plaćenici

SIRIJSKI ministar vanjskih poslova Walid Muallem potvrdio je kako je njegova zemlja potpisala sporazum kojim dopušta međunarodnim promatračima monitoring nad provođenjem mirovne inicijative koju je pripremila Arapska liga.

Muallem je napomenuo kako je Arapska liga također pristala na neke uvjete koje je postavio Damask, a to se prije svega odnosi na obvezu da promatrači svoje aktivnosti koordiniraju u suradnji s lokalnim vlastima.

Podsjetimo, Arapska liga je kazala kako će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti prihvaćanje njenog mirovnog plana, ukoliko Sirijci sami na njega ne pristanu. Mirovnim planom se između ostalog zahtijeva i povlačenje sirijskih vojnih snaga iz urbanih naselja te puštanje političkih zatvorenika na slobodu.

Sad će vidjeti da probleme uzrokuju teroristi i strani plaćenici

Muallem smatra kako je ova mirovna inicijativa dobrodošla jer "nudi političko rješenje krize". "Mi želimo izgraditi sigurnu i modernu Siriju. Siriju koja će biti primjer i model demokracije. Potpisivanje protokola označit će početak  naše suradnje s Arapskom ligom te ćemo pozdtaviti dolazak promatrača", kazao je sirijski ministar.

Međutim, dodao je i kako je uvjeren da će ti promatrači podržati navode sirijskih vlast da su za nasilje u zemlji krive "naoružane terorističke bande i strani plaćenici". "Mnoge zemlje ne žele prihvatiti činjenicu da u Siriji postoje terorističke grupe. Sad će doći ovdje i uvjeriti se da postoje", kazao je.

Pritisak prave i najveći saveznici Rusi

Muallem je dodao i kako je Rusija, najveći saveznik Sirije, njegovoj zemlji sugerirala da potpiše ovu inicijativu. Dapače, Rusija je prošlog tjedna iznenadila "zapadnjake" u Vijeću sigurnosti svojim nacrtom rezolucije kojom se zahtijeva okončanje sukoba u Siriji.

Pročitajte više