Sirijske postrojbe ubrzano se povlače iz doline Bekaa

Sirijske postrojbe koje su već 29 dana raspoređene u dolini Bekaa, na istoku Libanona, u četvrtak su počele ubrzano povlačenje prema Siriji, izvijestio je novinar AFPa.

Rano u zoru, duge povorke praznih sirijskih vojnih kamiona prošle su granicu prema Libanonu kako bi se u domovinu vratili s vojnicima, oružjem i opremom.

U središtu doline Bekaa, u Marju i Makseu, sirijski su vojnici rušili skloništa u dvjema velikim bazama, gdje je više od pedeset tenkova, dok su drugi utovarali streljivo u kamione.

Libanonsko-sirijski vojni odbor najavio je da povlačenje iz doline Bekaa, posljednja faza sirijskog povlačenja iz Libanona, počinje u četvrtak i trebalo bi biti završeno do 30. travnja.

Posebni izaslanik UN-a Terje Roed-Larsen izjavio je 3. travnja da je Damask izvijestio o "potpunom povlačenju sirijskih oružanih snaga i obavještajnih služba iz Libanona najkasnije do 30. travnja". Sirijski ministar za informiranje Mahdi Dahlallah izjavio je da bi se povlačenje moglo završiti do tog dana.

Sirijsko povlačenje koje je predviđeno rezolucijom 1559 UN-ova Vijeća sigurnosti prihvaćenom u rujnu na nagovor Pariza i Washingtona, jedno je glavnih zahtjeva libanonske oporbe koja je sirijski i libanonski režim proglasila odgovornim za ubojstvo bivšeg premijera Rafika Haririja 14. veljače.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više