SJ. KOREJA POSTAVILA TRI UVJETA ZA NASTAVAK PREGOVORA

Sjeverna Koreja postavila je u petak tri uvjeta koje bi trebalo ispuniti prije nego pristane na nastavak multilateralnih pregovora o svojem nuklearnom programu.

Glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za agenciju KCNA da Sjedinjene Države moraju prvo prekinuti svoju neprijateljsku politiku prema Pjongjangu i biti spremne na kompromisni paket u zamjenu za zamrzavanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Sjeverna Koreja smatra također da bi Washington trebao prihvatiti njezin prijedlog o pregovorima o, kako tvrdi, "južnokorejskom nuklearnom problemu", aludirajući na testove s nuklearnim materijalima koje su južnokorejski znanstvenici provodili u prošlosti a da za to nisu imali dozvolu.

Glasnogovornik je naglasio da će Sjeverna Koreja pristupiti šesterostranim pregovorima samo ako ih ocijeni korisnima.

Sjeverna i Južna Koreja, Sjedinjene Države, Japan, Kina i Rusija dosad su održali tri kruga pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Četvrti krug, predviđen za rujan, nije održan.

Većina analitičara smatra da Sjeverna Koreja prije donošenja bilo kakve odluke o pregovorima čeka ishod američkih predsjedničkih izbora 2. studenoga.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više