Sjajna vijest za hrvatske ugostitelje: Drakonski pravilnik kategorizacije smještaja postaje povijest?

Foto: Hotel Park Split

PRVI zadatak novog ministra turizma Antona Klimana bio je dovršiti posao njegovog prethodnika Darka Lorencina i pustiti na javnu raspravu novi turistički pravilniku o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih smještaja što uključuje hotele, kampove, OPG-ove i privatan smještaj.

Javna rasprava završava 1. ožujka i tada će biti odlučeno hoće li novi pravilnik stupiti na snagu, a upravo bi on trebao olakšati stvari budućim vlasnicima smještajnih objekata, pogotovo što se tiče hotelijera.

Upravo su za hotele kriteriji znatno sniženi, pa tako hoteli s četiri zvjezdice više neće trebati imati kadu, niti bazen, a niti dvostruki umivaonik, već će samo jedan biti dovoljan.

Vlasnik hotela više neće biti obavezan gostima na recepciji hotela nuditi sef, čuvanje prtljage na jedan dan, faks ili obavezan telefon.

Ako pravilnik bude usvojen, vlasnici hotela neće biti dužni osigurati stvari ni stvari poput automatskog sustava buđenja, dodatnog jastuka, radija.

Hosteli više ne trebaju noćne lampe, ormariće

Olakšat će se i posao hostelijerima pa tako više neće trebati u sobama imati noćnu lampu, noćni ormarić, stolicu i stol.

Promjene očekuju i kampove. Oni s 5 zvjezdica morat će imati povećani broj perilica za rublje, obiteljskih kupaonica i sanitarija za djecu. Sanitarni čvorovi više se neće moći nalaziti u kontejnerima, već u ovakvim čvrstim objektima.

O novom Pravilniku razgovarali smo s glasnogovornicom ministarstva turizma Evom De Zan koja je u razgovoru za Index rekla da se ovim Pravilnikom prvenstveno išlo na približavanje svjetskim trendovima.

"Snizili smo kriterije u hotelijerstvu u odnosu na hotele iz naše okolice. Primjerice u Italiji se u hotelu s četiri zvjezdice dobije daleko manje nego kod nas. Općenito smo imali daleko više kriterije i standarde u smještajnim objektima nego što imaju ostale zemlje.

Recimo maknuli smo obavezu da svaka soba u hotelu s četiri zvjezdice mora imati kadu i da je dovoljna samo tuš kada.

Ocijenjeno je da većina gostiju čak i u hotelu s pet zvjezdica ne traži kadu. Zatim hotel s četiri zvjezdice ne mora imati bazen, no ako želi, može ga imati.

No, treba se voditi i prema trendovima ovisno na koje tržište hotelijer planira ići. Recimo Japancima je nužna kada, znači ako se ide na japansko tržište, hotelijeri će ugraditi kadu u sobe", kazala je De Zan.

"Neke stvari su zastarjele"

Dodala je kako to što se išlo na snižavanje kriterija apsolutno ne znači da se ne treba ulagati u kvalitetu.

"Međutim, moramo uzeti u obzir da su neke stvari i zastarjele kao što su propisana visina prostora ili pak faks na recepciji ili telefon i to danas kad svi imaju smart phoneove. Međutim, Pravilnik još nije donesen i tek je na raspravi, još ćemo se naći sa strukovnim udrugama i vidjeti kako dalje", rekla je De Zan.

Također je naglasila kako novi pravilnik ne znači da će se time ići na pogodovanje nekim hotelijerima. Nova će kaže, pravila vrijediti jednako za sve.

O novom Pravilniku razgovarali smo i s Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu koja okuplja 500 srednjih i velikih hotela u Hrvatskoj.

Predsjednica Udruge Iva Bahunek u razgovoru za Index kazala je kako je Hrvatska do sad imala jedan od najstrožih pravilnika o kategorizaciji u hotelijerstvu.

"Čekamo odgovore 500 hotela u Hrvatskoj"

"Mi smo zatražili od svih hotela da se očituju o novom pravilniku i pošalju nam svoje mišljenje kako bi potom mogli izaći sa zajedničkim stavom hotelijera tako da ne možemo sad puno komentirati.

Međutim ono što treba naglasiti je da je upravo Hrvatska od svih zemalja članica Europske Unije imala najstroži turistički pravilnik. Nigdje niste mogli u određenoj kategorizaciji hotela dobiti takvu uslugu kao u Hrvatskoj.

Pravilnici služe da ih se pridržava, a iako imamo jedan od najstrožih ipak se neke stvari ne trebaju u potpunosti ukloniti.

Također mora postojati diferencijacija između ostalih smještajnih objekata i hotela", kazala je Bahunek.

Inače novi ministar turizma Kliman nedavno je kazao kako bi se prema predloženim izmjenama uklonile prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete., ističući kako je cilj predloženih izmjena unaprijediti poslovanje na tržištu i olakšati djelatnost turističkim radnicima te se prilagoditi tržišnim potrebama.

Promjene i u kampingu i OPG-ovima

Neke pak od glavnih izmjena u kampovima su uvođenje pojma glamping opreme i definiranje mobilehomeova i spavaonica (kućica). Glamping oprema tako će biti svaka vrsta opreme koja pruža standard viši od uobičajenog (npr.šator s kupaonicom) koji je prostorno postavljen na neuobičajen način (stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), u vrsti "kamp", sanitarni čvor recepcija i ostali sadržaji ne mogu se nalaziti u kontejnerima, osim za najnižu kategoriju, pojačani su standardi za kamp s 5 zvjezdica, odnosno povećan je broj potrebnih obiteljskih kupaonica, perilica za rublje, sanitarija za djecu.

U Kamping udruženju Hrvatske (KUH) kažu da im je drago što su prepoznati moderni oblici smještaja, poput Glampinga (glamuroznog ili luksuznog kampinga), glamping šatora i mobilnih kućica, koji su za razvoj kampova jako važni.

Smatraju da uz par manjih korekcija takav prijedlog pravilnika može omogućiti povećanje turističkog prometa i usmjeravanje kampinga prema modernijem proizvodu, kamping resortima i gostima više platežne moći.

Iz KUH-a ističu i da je to i put za povećanje konkurentnosti hrvatskih kampova, u kojima je prošle godine ostvareno više od 17 milijuna noćenja, čime je taj segment, kako kažu, prvi u hrvatskom turizmu ostvario prijeratne brojke.

Novi pravilnik predlaže i promjene za obiteljska poljoprivredna gospodarstva pa bi soba u kategoriji koja se označava s dva "sunca" trebala imati vlastite sanitarije, a ne više zajedničke kao što je to bilo do sada. Ukida se odredba o minimalnoj visini prostorija, ostaje samo propisano da se gost mora nesmetano, sigurno i udobno kretati. Neće biti potrebno za članove domaćinstva obaviti pregled i dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju, o čemu su se proteklih godina vodile rasprave.

Pročitajte više