SJEDINJENE DRŽAVE DAJU UN-U 200 MILIJUNA USD POMOĆI ZA IRAK

Sjedinjene Države su u srijedu objavile da će Ujedinjenim narodima dati dodatnih 200 milijuna dolara kako bi se osigurala hrana za Iračane.

Upravitelj Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID) Andrew Natsios rekao je novinarima da će ova donacija u novcu biti upotrijebljena za nabavku oko 324.000 tona hrane što je dovoljno da se mjesec dana prehrani 23 milijuna Iračana.

Ova donacija UN-ovom Svjetskom programu hrane (WFP) je nužna da se osigura hrana za Iračane dok u Irak ne stignu dodatne američke donacije u hrani i ne počne funkcionirati UN-ov program nafta-za-hranu.

"Naš cilj je što prije osigurati humanitarnu pomoć i obnovu Iraka", rekao je Natsios.

Trenutnu humanitarnu situaciju u Iraku dužnosnik agencije koja koordinira američku humanitarnu pomoć Iraku nije ocijenio teškom.

"Postoje humanitarno problematični džepovi, ali nismo suočeni s masovnom humanitarnom krizom", kazao je Natsios.

Na putu prema Iraku je već 266.000 tona žita, riže, ulja i drugih potrepština iz američke donacije, a na raspolaganju je još 400.000 tona ukoliko se ukaže potreba.

Sjedinjene Države su za ovu godinu predvidjele ukupno 730 milijuna dolara za humanitarnu pomoć Iraku. Od tih sredstava UN-ove agencije, osim navedenih 200 milijuna dolara, i druge međunarodne te nevladine organizacije dobit će 124 milijuna dolara za svoje aktivnosti.

Na tvrdnju da američka vojska ima i previše utjecaja na raspodjelu humanitarne pomoći koju, kako se izvješćuje, koristi i da bi osigurala političku potporu iračkog pučanstva, Natsios je rekao da će vojska osiguravati humanitarnu pomoć samo kratko vrijeme dok traju borbe, a da će potom preuzeti USAID.

"Humanitarna pomoć se bazira na potrebi, a ne na politici", kazao je Natsios govoreći o načelima američke pomoći Iraku.

Vijeće sigurnosti UN-a je u prošli petak rezolucijom obnovilo program nafta-za-hranu koji omogućuje Iraku da za novac od prodane nafte kupuje humanitarne potrepštine, o čemu je ovisilo 60 posto iračkog stanovništva. UN je u utorak odredio robu u vrijednosti od preko 1 milijarde dolara za prioritetnu isporuku Iraku tijekom narednih 45 dana.

Natsios je ocijenio da će do stvarnog početka funkcioniranja programa nafta-za-hranu proći od 8 do 10 tjedana za koje vrijeme će se pomoć osiguravati iz drugih hitnih izvora.

Računa se da će Irak od prihoda od nafte koji su već na računu UN-a uglavnom moći sam podmirivati humanitarne potrebe svojega pučanstva.

Natsios je kazao da budući da nema humanitarne krize u Iraku Sjedinjene Države mogu dio novca za humanitarnu pomoć prebaciti za kasniju obnovu zemlje.

Direktor australskog Ureda za međunarodnu pomoć Bruce Davis kazao je kako je australska vlada u srijedu odredila 60 milijuna dolara za humanitarnu pomoć Iraku.

Velika Britanija, kazao je predstavnik britanskog veleposlanstva Christian Turner, je za istu svrhu stavila na raspolaganje 330 milijuna dolara.

Nastojeći osigurati najnužnije za život stanovništvu juga Iraka, kazao je on, Britanci su spojili kuvajtski vodovod s iračkim i tako jugu Iraka osigurali 2 milijuna litara vode dnevno.

Pomoćnik za izbjeglice američkog državnog tajnika Arthur Dewey kazao je kako je problem izbjeglica za sada u Iraku izbjegnut, ali ako dođe do većeg izbjegličkog vala susjedne zemlje su spremne otvoriti svoje granice, a UN-ovo povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) pripremilo se za oko 600.000 izbjeglica.

Glede uloge Ujedinjenih naroda u obnovi Iraka Natsios je rekao kako se o tome još raspravlja.

"Nema sumnje da će UN imati ulogu, pitanje je kakvu", rekao je on.

SAD je u proračunu za ovu godinu predvidio oko 1,7 milijardi dolara za obnovu Iraka.

(Hina) sl sv

Pročitajte više